Русия и Саудитска Арабия ще създадат съвместен енергиен фонд за 1 млрд. долара

Русия и Саудитска Арабия ще създадат съвместен енергиен фонд, който се оценява предварително на сумата от 1 млрд. долара, съобщава министъра на енергетиката на Русия Александър Новак в интервю за арабската телевизия Al Arabiya, пише econ.bg.

Председателят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев от своя страна съобщава , че една от първите инвестиции на фонда може да е компания за услуги в сектора на петрола, която фактически може да работи в Саудитска Арабия и да предоставя услугите, знанията си и технологиите на пазара на близкоизточната страна.

По-рано през септември Дмитриев съобщи, че в рамките на посещението на краля на Саудитска Арабия в Русия в началото на октомври ще бъде обявено основаването на нова инвестиционна платформа в сектора на енергетиката, а също така и проекти в промишления и инфраструктурен сектори.

Заместник-министъра на външните работи на Русия Михаил Богданов заяви неотдавна, че посещението на краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдул Азиз Ал Сауд в Русия ще е в първите дни на октомври. Източник на РИА Новости съобщава, че посещението в Москва е планирано за 4-7 октомври, но според други агенции – плановете са конкретно за 5 октомври.

 

Свързани

Leave a Comment