AES инвестира над 1 млн. евро в регионален административен център в София

Операторът на един от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн – американската компания AES, откри разширения си Център за споделени услуги в София, в който е инвестирал над 1 млн. евро, съобщава Капитал. Офисът обслужва финансите, счетоводството, доставките, информационните технологии и човешките ресурси за всички компании на глобалната корпорация AES в региона Европа, Азия и Близкия изток. В това число освен България влизат още бизнесите на компанията в Холандия, Обединеното кралство, Ирландия, Индия, Филипините, Виетнам и Йордания. Офисът започва работа през 2013 г., като наскоро е разширен, като към него са прехвърлени дейностите и в Азиатския регион.

Преди дни стана ясно, че производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola също планира да закрие завода си във Ваймар, Германия, и да премести част от дейностите по човешки ресурси и финансови услуги в България. Работата ще бъде прехвърлена към “Кока-Кола Юръпиън партнърс сървисис” в София.

Разширяването на офиса на AES

“В началото в офиса работеха 15 души, сега са близо 100 висококвалифицирани служители. AES е огромна корпорация, която е регистрирана на борсата в Ню Йорк, и изборът на България като място, където да бъде локализиран този център за споделени услуги, подобрява реномето на страната ни в очите на световните инвеститори. Ние сме щастливи, че можем да предложим добри условия на тези служители, така че да ги задържим в страната”, коментира главният изпълнителен директор на AES за България Иван Цанков.

България беше избрана заради големия потенциал на хората и бяхме приятно изненадани от високата компетенция на служителите във всички сфери. Освен това стратегически България най-добре отговаря на нуждите ни, тъй като тук се обслужват бизнеси в много различни часови зони от Ирландия до Виетнам и тук сме в средата”, добави Оливие Маркет, президент на “AES България”.

Общ консултант за дерогация

Топлоенергийните компании от Маришкия басейн съвместно са назначили консултант, който до 3 месеца ще приключи с изготвянето на анализ относно новите екологични норми, съобщи още Цанков. “В случай че този анализ покаже, че разходите за изискваните нови инсталации надхвърлят многократно ползите за обществото, то ние ще имаме правно основание да настояваме за дерогация на екологичните изисквания”, обясни той. Компанията се надява по този начин да осигури безсрочна дерогация, която да важи, докато няма ново изменение на нормативите. Анализът ще бъде изготвен както за региона като цяло, така и поотделно за всяка една от компаниите – частните AES, ConturGlobal и “Брикел” и държавната “Марица-изток 2”.

Анализите на държавата

На церемонията присъстваше и енергийният министър Теменужка Петкова, която коментира срещата с представители на “Росатом”, на която е била постигната договорка за доставянето до края на годината на цялото платено от правителството оборудване за АЕЦ “Белене”. “И двата реактора ще бъдат в България до края на годината. Надявам се, че няма да е необходимо дълго време да консервираме това оборудване, но засега няма нито оферти, нито цена за тази дейност, колегите извършват анализи. До края на годината трябва да бъде решен въпросът с отделянето на АЕЦ “Белене” в отделна компания”, обясни министърът.

Тя добави, че според последния доклад на БАН, поръчан от министерството, през 2035 г. не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на електроенергия. “На 4 октомври приключи проверка за състоянието на студения резерв на енергийните компании. Данните трябва да бъдат анализирани, преди да ви бъдат представени”, съобщи още Петкова.

Преди няколко седмици тя обяви, че лично според нея “Белене” трябва да се строи с пари от чужд инвеститор, но без държавни гаранции и поемане на бъдещи ангажименти за изкупуване на ток.

Свързани

Leave a Comment