Еврокомисията отпуска 50 млн. евро за газопровод между България и Австрия

Европейската комисия отделя 50 млн. евро за изграждането на газопровод, който ще свързва България и Австрия, съобщи пресслужбата на институцията.

Средствата ще бъдат осигурени чрез структурите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) под формата на заем за румънската газопреносна компания „Трансгаз”, тъй като основната част от тръбопровода ще преминава през румънска територия.

„Новият газопровод с дължина 478 км. ще свърже България и Австрия през територията на Румъния и Унгария. Този важен инфраструктурен проект ще даде възможност за повишаване на нивото на конкуренция, което е добре за потребителя и ще допринесе за създаване на европейски газов пазар”, посочва Европейската комисия.

Интерконекторът, свързващ газовите мрежи на четирите страни, е част от списък от общо 15 проекта, 9 от които са в преноса на газ (207 милиона евро) и шест – в преноса на електричество (10 милиона евро). Той минава по маршрута на изоставения преди четири години проект за газопровод “Набуко” в европейската му част.

Свързани

Leave a Comment