IPS започна строителството на завод в Кърджали за 32 млн. лв.

Производителят на умни системи за захранване с ток “Интернешънъл пауър съплай” (IPS), който наскоро спечели мегапоръчка в арабска държава, започна изграждането на собствена фабрика в Кърджали, съобщи Капитал. Тя ще събере целия производствен цикъл на продуктите, които в момента се правят в различни цехове от поддоставчици. В завода ще се произвеждат серийните продукти на компанията, докато разработките и нестандартната продукция ще останат в София, където се намира офисът на компанията. Инвестицията е в размер на 32 млн. лв. Предприятието ще заработи до една година със 100-120 работника, а пълният му капацитет, който е за 240 души, ще бъде достигнат най-късно в началото на 2019 г. Компанията планира и втора част на проекта си, с което капацитетът ще нарасне двойно, а броят на работниците ще достигне 600.

Новата фабрика, строителството на която започна през септември, ще има застроена площ от 16 хил. кв. м и ще включва производствена и складова част. За строител е избрана софийската “Бараж груп”. Теренът е около 20 дка и е собственост на IPS, което е и една от причините тя да се насочи към Кърджали за проекта си.

В предприятието ще се произвеждат серийни продукти, чието приложение е основно за електрифициране на откъснати райони без достъп до електропреносната мрежа (т.н. minigrid системи). “Продукцията ще бъде главно за Африка и Югоизточна Азия”, каза изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов за “Капитал”. Във фабриката ще се правят също и продукти за захранване на нефтодобивната индустрия. Това е пряко свързано с поръчката за 680 млн. евро, която компанията спечели преди няколко месеца. Тя е част от по-голям проект на стойност 1.8 млрд. евро за модернизиране на петролопроводи в Близкия изток.

Интересното за сградата е, че тя ще бъде напълно енергийно независима. “По наше проучване в Европа няма фабрика, която да е напълно автономна, т.е. да не използва ток от мрежата”, каза Рангелов. В Кърджали това ще стане възможно чрез използване на най-популярния продукт на IPS – системата Exeron, която управлява комбинация от соларни панели, вятърни турбини и акумулаторни батерии. “През деня ще захранваме фабриката и ще зареждаме батериите, за да може през нощта от тях да продължим да захранваме производството. Токът ще се използва само в завода и няма да влиза в мрежата”, уточни Рангелов.

За инвестицията от 32 млн. лв. компанията разчита на банков кредит, както и на собствени средства, но мениджърът не даде подробности за суми и име на банка. Заводът трябва да отвори през втората половина на 2018 г., а до края на годината или в началото на 2019 г. в него ще работят 240 души. “Сигурни сме, че ще намерим достатъчно квалифицирана работна ръка, направили сме проучване”, каза Рангелов. Освен това компанията вече е влязла във връзка с местната Професионална гимназия по електроника и електротехника, както и с Техническия университет в Габрово за съвместни програми за обучение.

Първият избор за локация на предприятието е бил София, където е централата, но от компанията са срещнали доста проблеми. От друга страна в Кърджали са се радвали на пълно съдействие от местните власти. “Наистина се бореха тази инвестиция да стане там”, каза Рангелов.

В офиса в София остават специалистите от R&D отдела, както и нестандартната продукция. В момента в компанията работят 90 души.

IPS вече подготвя мегапроекта за 680 млн. евро, който трябва да се случи в рамките на пет до осем години. Задачата на българската фирма е да осигури подаване на ток към тръбопроводите, което да ги предпази от ръжда, за което ще се използва системата Exeron. “Първата част от изпитанията завършиха успешно и в момента работим по програмата за изпълнението на този проект”, уточни Рангелов.

По думите му компанията постоянно разработва нови продукти и един от тях – отново за нефтодобивната инфраструктура, наскоро е привлякъл огромен интерес на изложение в Кувейт. Това е и причината вече да се планира изграждането на втора фабрика – този път в Близкия изток. “Там осигуряват всякакво съдействие, включително грантове и финансиране, за да се случи този технологичен трансфер”, посочи Рангелов. Очакванията му са конкретни действия по проекта да започнат още следващата година, а до две години заводът да е готов.

Свързани

Leave a Comment