Международен алианс за отказ от използването на въглища в енергетиката беше създаден по времето на конференцията за климата в Бон

Международен алианс за отказ от използването на въглища в енергетиката беше създаден по времето на конференцията за климата в Бон, съобщава agro.bg. Сред първите 25 страни-членки са Италия, Франция, Великобритания, Канада, Мексико и Ангола. Прави впечатление отсъствието на Германия, страната-домакин на конференцията.

В обща декларация държавите обявяват, че в обозримо бъдеще ще прекратят изгарянето на въглища за добив на електро- и топлинна енергия. Алиансът е по инициатива на Канада и Великобритания. “Отказът от въглищата е правилната стъпка, ако искаме да направим нещо за климата. Дължим го на нашите деца”, посочи канадският министър на околната среда Кейтрин МакКена. “Идеята е отворена за всички държави по света и се надяваме при следващата конференция догодина в Полша вече да сме повече”, допълни британската й колега Клер Пери.

Германия не е сред учредителите на алианса, тъй като все още действащият министър на околната среда, Барбара Хендрикс, която представлява Берлин, е от Социалдемократическата партия, а тя няма да участва в следващото правителство. Ден преди оповестяването на алианса канцлерът Ангела Меркел държа реч пред участниците в конференцията, в която не посочи конкретен срок за спирането на въглищните електроцентрали в страната.

Свързани

Leave a Comment