С гласа на Русия вероятно ОПЕК ще продължи да свива производството на петрол

По всяка вероятност Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще обяви, че ще удължи до края на 2018 г. свития вече износ на суровината. Това пише “Блумбърг” като се позовава на министъра на енергетиката на най-големия износител Саудитска Арабия, съобщава econ.bg.

Халид ал Фалих обяви, че се надява да обяви идната седмица удължаване до края на 2018 г. на орязването на добива. На 30 ноември ресорните министри от организацията ще обсъдят темата на редовното си заседание във Виена. Междувременно ще има среща и с производителите на петрол, които не са членове на организацията.

По този повод агенцията отбелязва, че вече е по-силен гласът на Русия, а не на Саудитска Арабия. Медиата уточнява, че всъщност става дума за гласа конкретно на руския президент Владимир Путин. Година след като започна по-тясното сътрудничество между Русия и ОПЕК сега тъкмо Путин “поръчва музиката”, казва пожелал анонимност високопоставен източник от организацията.

“Наклонът” на Кремъл към картела отразява външната политика, която цели да намали глобалното влияние на САЩ във всички сфери. И явно тази стратегия, подкрепена от наличните в Русия суровини, работи, отбелязва агенцията.

“Путин сега е световният енергиен цар”, отбелязва Хелима Крофт, бивш анализатор в ЦРУ, а сега управлява стратегията на RBC Capital Markets LLC в Ню Йорк за търговията със суровини.

Дали това е наистина така ще се види на срещата във Виена, където картелът и други производителите като Мексико и Русия ще обсъдят дали орязването на добивите на петрол да продължи и след март 2018 г.

Путин, който влезе в безпрецедентен алианс с ОПЕК при цена на петрола с около 20 долара по-ниска от тази в момента, а пазарът беше по-задоволен от сега, има причина да не желае рязко повишение на цените. Тя се крие в ползата от евтината рубла, която подпомага експорта на страната, което пък позволява на Русия да е по-малко зависима от продажбата на енергийни суровини.

В същото време за руските компании свиването на добивите е все по-болезнено.

Свързани

Leave a Comment