Азерски компании искат да газифицират домакинствата в България

Президентът Румен Радев и държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев са обсъдили възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства в България. Двамата са коментирали темата в телефонен разговор, съобщиха от администрацията на държавния глава.

От там припомнят, че интересът към газификация на българските домакинства е бил заявен от президента Алиев още през октомври 2017 г., по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан. “Работим в тази насока и очакваме специалисти от вашата страна, за да обсъдим темата на експертно ниво”, е казал днес Румен Радев.

Той е потвърдил подкрепата на страната за изграждането на Южния газов коридор, в чиято реализация Азербайджан има ключова роля. “Този проект има важно значение не само за България, но и за енергийната диверсификация на Европа”, смята Радев.

По време на телефонния разговор двамата са коментирали и предстоящото откриване на директна самолетна линия София-Баку, което бе договорено през октомври м.г. Президентите са изразили увереност, че пряката въздушна линия между България и Азербайджан ще донесе не само икономически ползи за двете страни и ще развие туристическите и бизнес връзки, но и ще насърчи двустранното сътрудничество.

Свързани

Leave a Comment