САЩ може скоро да изпревари Саудитска Арабия по добив на петрол

Нарастващото производство на суров петрол в САЩ може скоро да изпревари това на Саудитска Арабия, оспорвайки първото място на Русия, става ясно от месечния доклад за петролния пазар на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран CNBC, пише infostock.bg.

Очакванията са през 2018 г. производството на САЩ да достигне до над 10 млн. барела дневно, показват данните. Прогнозата на МАЕ е за 10,4 млн. барела дневно, увеличение в размер на 260 000 барела, което се дължи до голяма степен на скорошното увеличение в цените на петрола.

От МАЕ посочват, че през изминалата година производството е било тласнато нагоре от страните извън ОПЕК начело със САЩ, компенсирайки съкращенията в производството каретела и някои други държави.

Миналата година ОПЕК, както и десет други производители на петрол заедно с Русия – която през 2017 г. произвеждаше около 10,9 млн. барела дневно, се договориха да ограничат производството си с близо 2% до края на 2018 г. Първоначално споразумението, сключено за първи път през 2016 г., целеше да внесе баланс на пренаситения пазар и да стимулира покачването на цените.

Според МАЕ средно през изминалата година 14-те страни членки на картела са произвеждали по 39,2 млн. барела дневно, съобразявайки се с намалението в продукцията. За сметка на това обаче производството на САЩ е компенсирало около 60% от тези съкращения. С увеличение от около 600 000 барела дневно американската индустрия е задминала всички очаквания, посочват от агенцията.

Цената на европейския бенчмарк Брент се увеличи с приблизително 50% от спада си през юни 2017 г. насам, достигайки до над 70 долара за барел този месец – за първи път от три години насам. Стимул за това бяха от съкращенията в ОПЕК, геополитическите рискове за доставките, намаленото производство във Венецуела и временното затваряне на тръбопроводи.

От агенцията оставиха непроменени прогнозите си за увеличение на търсенето на петрол за 2018 г. на ниво от 1,3 млн. барела на ден.

Свързани

Leave a Comment