Как да процедираме при режимите на отопление и охлаждане с климатици?

Живеейки във времената на високите технологии и енергоспестяващите уреди, постоянно се удивляваме на новите възможности, които се появяват и като екстри и както ефективност. Така, ако на дневен ред е избор на нов климатик, е добре да знаем как да подходим, по отношение на модела, спрямо изискванията на пространството, както и как да използваме уредите, така че да работят максимално добре. По отношение на качеството и енергоефективността на климатиците, са въведени класове, като най-високо ефективния е А, а на най-ниска позиция стои G. За да онагледим разликите, можем да приведем примера на експертите, които установяват, че при повишаване на ефективността дори и само с 5%, значително се намаляват пътят на възвръщане на разходите по първоначалната инвестиция. Повече информация дава отопление и охлаждане с климатици от http://impas-klima.com. Това само по себе си подсказва до каква степен се отразяват разликите между отделните класове, а имайки предвид, че с течение на времето енергоефективността се повишава и вече можем да избираме до А+++, то изборът постепенно изкристализира. Колкото и високотехнологична да е машината, обаче, ако не се експлоатира оптимално, не би следвало да разчитаме на толкова удовлетворителни резултати. Как да процедираме при режимите на отопление и охлаждане с климатици? Важно е да се спазват някои основни инструкции за употреба, според сезона и температурите навън.
Например през лятото, специалистите съветват да избягваме резките разлики с външната температура. Добре е разликата да не бъде повече от 10 или 12° или да е средно около 24°. Освен това, за да не оставяме машината да се справя с тежката задача да охлажда непрекъснато, можем да помогнем, като не прекаляваме с отварянето на вратите и прозорците през деня, особено в най-горещите часове. За оптимални резултати, е добре да се сложат тъмни и плътни завеси, а проветряването да оставим на свежия полъх на нощта. Ако освен това избягваме и допълнително затопляне на пространството с други електроуреди, като готварската печка, например, то можем да разчитаме на понижаване на температурите с няколко градуса и по-малко изтощителна работа на уреда. Освен със съветите за оптимално охлаждане, не е зле да се запознаем и с режимите на затопляне с климатиците. През зимата, когато започнат сериозно да падат температурите, е добре да се внимава, поради опасност от замръзване на външното тяло.

Не случайно от време на време се включва режимът на размразяване, който изглежда, като пауза за отоплението в дома. При това положение, климатикът насочва фреонът, с който разполага, с цел справяне със заскрежаването и заледяването и ако бъде спрян по погрешка, това може да влоши положението и да се получи още по-сериозно заледяване, с което сам да не може да се справи вече. Също така, за да не се товари излишно и да наваксва температурата, която му е зададена, е добре изобщо да не бъде спиран, както и да не се изисква от него твърде бързо да покачи високи градуси. Към правилния подход за режимите на отопление и охлаждане на климатиците, не бива да се забравя и редовната профилактика на филтрите, която е също много важно условия за надеждната и дълготрайна работа на уреда. И още едно сравнение – при оптимално ползване на климатик от висок клас, чиито среден живот е между 10 и 13 години, възвръщането на спестената електроенергия се равнява на между 2 или 3 години. Ето как хората и машините могат да работят заедно и то с добър успех.

Свързани

Leave a Comment