Можем ли да се погрижим за оптималното отопление и охлаждане с климатици

Всеки, който е имал някои несъгласия, по отношение на сметките си за електроенергия, знае, че има начини този въпрос да се подобри, с оптимизация на уредите в дома. Това не означава да спре да ползва всякакви уреди или да намали до минимум отоплението, а да избере онзи вид климатична система, която да бъде максимално ефективна и като комфорт и по отношение на разходите. Да разгледаме повече подробности за това можем ли да се погрижим за оптималното отопление и охлаждане с климатици, като се спрем на първо място на моделите. За целта, нека да видим какво представляват новите модели или съществуващите енергийно ефективни класове. С цел окачествяване на ефективността на работа при климатиците, са въведени класове от А до G, като най-високоефективните са А, а с течение на годините те се подобряват и вече има модели, достигащи А+++, като хиперинверторните климатици. Каква е разликата между отделните класове, можем да разберем с един прост пример. Експертите, установяват, че при повишаване на ефективността само с 5%, пътят за покриване на първоначалната инвестиция се намалява значително. С други думи, при повишаване на класовете, разликите са в пъти по-големи по отношение на възвращаемостта. Към високите класове, се включват и режими за автопочистване и авторегулиране на температурата, както и пречистване на въздуха. Последното се дължи на новите плазмени филтри, с които разполагат много от новите модели. Повече в: http://klimashop.bg/brands.html.

Освен това, при хиперинверторните климатици, човек може да се наслади на комфортна атмосфера, благодарение на вградените сензори за отчитане на присъствие. С тяхна помощ, климатикът улавя наличие на хора в пространството, съобразно с което променя посоката на въздушната струя. При отчитане на отсъствие на хора в пространството, климатикът автоматично преминава в енергоспестяващ режим. Освен всички тези екстри, е добре и да знаем как да поддържаме машината, за да може да работи максимално добре. Това включва както редовно почистване на филтрите, така и експлоатация за подобряване работата на климатика при отопление и охлаждане. Съветите на специалистите са през зимата изобщо да не се спира устройството, за да може да поддържа зададената температура, което не отнема толкова ресурси, колкото ако се включва и изключва редовно. Всяко включване налага работа при максимална мощност за достигане до нужното затопляне. Освен това, когато работи, климатикът поддържа и работата на външното си тяло, предпазвайки го от замръзване. Това се случва, като при твърде ниски температури или по-висока влажност, преминава в режим на размразяване.

През лятото, за максимално добра работа на климатиците за охлаждане, също е важно да не пренатоварваме машините с големи изисквания. Това означава не само да не задаваме твърде ниски температури, спрямо външните, но и да не предизвикваме повече натоварване, като допускаме навлизането на топъл въздух отвън. Ако често отваряме врати и прозорци или не разполагаме с плътни пердета, които да възпрепятстват слънчевата светлина, то затормозяването на машината е гарантирано. В противен случай, можем да разчитаме на разлика с няколко градуса. За максимално добра работа на уреда и за да оправдаем смислената инвестиция по най-бързия начин, е важно как се отнасяме към неговата работа. Оптималното отопление и охлаждане с климатици, преди всичко зависи от нас. Както всяко нещо в живота и добрите технологии работят оптимално с мисъл и внимание.

Свързани

Leave a Comment