Министър Николай Нанков: Работи се бързо и адекватно по ремонта на язовир „Рогозен 1“, започва ремонт и на яз. „Бързина“

Работи се бързо и адекватно по ремонта на язовир „Рогозен 1“ в Община Хайредин. В това се убеди на място министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител Малина Николова и кмета на общината Тодор Алексиев инспектира на място аварийните възстановителни дейности по водния обект, за който от Министерския съвет бяха отпуснати 3 млн. лв. В момента екипите работят по възстановяване на преливника на язовира, а дигата към язовирната стена е обезопасена. В аварийно-възстановителните работи са вложени 1500 железобетонни траверси и над 2500 куб. м земно-скална маса, с които е укрепена стената. Нормалната проводимост на водните количества през преливника също ще бъде осигурена. Проектът включва и почистване на речното корито. „В рамките на 90 дни очакваме, че всички проблеми по язовира ще бъдат решени и екипите ще започнат работа по ремонта на язовир „Бързина“, където с осигурения финансов ресурс също трябва да се извършват неотложни аварийни дейности“, коментира министър Нанков. Там също има констатирано подкопаване на стената, което я прави компрометирана. Той отбеляза, че предприетите от правителството действия са навременни и адекватни. „Убеден съм, че с дейностите, които изпълняват строителите, хората могат да бъдат спокойни. Доказаха го валежите и повишените водни нива миналата седмица. Водата се оттича през преливника, не е спряло изпомпването на язовира. Хората определено могат да бъдат спокойни“, каза още той.

Министър Нанков посочи, че работната група под председателство на вицепремиера Валери Симеонов е изготвила промени в Закона за водите, с които се цели създаването на единен орган, който да поеме експлоатацията и безопасността на язовирните съоръжения и стените на язовирите. Той ще управлява и стопанисва и язовирите, които към момента общините и други ползватели не успяват да поддържат със собствени средства в нормален експлоатационен режим.

Министър Николай Нанков коментира, че друга работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи и анализира всички хипотези, относно законосъобразното провеждане на процедури за изграждането на ВЕЦ-ве по нашите реки. „В напреднала фаза е работата на звеното, което е независимо и създадено по настояване на прокуратурата“, обясни министър Нанков. Той увери, че се проверява строителството на всички 170 руслови и диревационни ВЕЦ-ве по българските реки. Работната група ще направи нужните констатации.

Пред журналисти министър Николай Нанков коментира, че ще сезира Министерството на околната среда и водите относно проблема с наводнени имоти от високи подпочвени води в Хайредин. Според местните хора причина за това е новоизграден в съседство ВЕЦ. „Убеден съм, че колегите от МОСВ ще вземат необходимите мерки, за да направят бърз, обективен и адекватен анализ за високото ниво на подпочвените води в Хайредин. Само анализ може да потвърди причините, както и да предпише адекватни действия, тъй като животът, здравето и собствеността на хората са наш приоритет и трябва да бъдат взети необходимите мерки в съкратени срокове“, категоричен бе регионалният министър.

Той коментира още, че на 20 март е стартирала обществената поръчка за избор на строител на участъка Ботевград – Мездра, етап от направлението София – Видин. „Надявам се, ако всичко е наред и няма обжалвания, до края на месец май – началото на юни да приключим процедурата и да започнем реалното строителство“, увери Нанков. В етапа на строителство ще се решават и някои от проблемите с отчуждаване на земи и изместването на административната сграда на ВЕЦ „Калето“, която попада в обхвата на скоростното трасе. „Това е най-важният проект за Северозападна България“, каза още Нанков.

Той напомни, че преди дни е започнало строителството на 9.3 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и п.в. „Боаза“. До два месеца ще започне строителство и на още близо 17 км от аутобана в Шуменска област. Работи се по проектирането на още 52 км по „Хемус“ между „Боаза“ и разклона за пътя Ловеч-Плевен. „Излезе ли проектът, веднага започваме с тръжната процедура за реално строителството. До края на годината по АМ „Хемус“ 77 км ще са в реално строителство“, заяви регионалният министър.

Министър Нанков увери, че до три месеца ще приключи и основният ремонт на моста на Краводер на главен път Е-79.

Свързани

Leave a Comment