67 млн. лева са инвестирани в 11 топлофикационни дружества

67 млн. лв. са инвестираните средства в 11 топлофикационни дружества от 2013 до 2017 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в разисквания в НС по политиката на Министерството на енергетика в областта на топлоподаването, предаде  БГНЕС.

Петкова уточни, че са отчетени извършени инвестиции, срещу които дружествата са получили безплатни квоти в размер на 3 млн. лв.

От общо 12-те дружества в страната, 11 са частни, а едно е собственост на Столична община. „Всички дружества сами преценяват каква да бъде инвестиционната им програма, за да могат да извършат необходимите инвестиции, които се връщат като качество на услугата“, Петкова.

Парламентът пък възложи на министъра на енергетиката в срок до 1 октомври да представи информация за техническото състояние и експлоатационната годност на енергийните обекти в страната в областта на топлоснабдяването.

Депутатите приеха решението след разискване относно политиката в областта на топлоснабдяването, по предложение на БСП. Първоначалното предложение на левицата беше министър Петкова да предостави информацията в срок до 2 месеца, в последствие срокът беше редактиран и съобразен с началото на отоплителния сезон.

В разискванията депутатът от ДПС Рамадан Аталай заяви, че Глава „Топлофикация“ в Закона за енергетиката трябва да бъде разгледана обстойно. „Молбата ми към всички, които ползват топлоподаване, е да си го платят. Това им осигурява сигурността на комфорта, който получават с услугата“, посочи той.

Свързани

Leave a Comment