post

Работна група в Министерството на енергетиката обсъжда промени в енергийното законодателство за такса сградна инсталация. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпрос какво ще предприеме ведомството й, след като има съдебно решение за отмяна на такса сградна инсталация, пише КРОСС.

В групата влизат потребителски организации, както и представители на браншовите организации.

Надявам се с общи усилия да успеем да постигнем едни промени в Закона за eнергетиката в частта за Топлоснабдяване, които да бъдат изцяло съобразени с европейските изисквания и изцяло в интерес на българските потребители, обясни министърът.

Припомняме, през 2017 г. в Съда на ЕС бе разглеждана жалба срещу такса сградна инсталация. Съдът бе ангажиран да тълкува дали е допустимо начисляването на “такса сградна инсталация”, когато отделните потребители са се отказали от централното отопление.

Тълкуванията на СЕС са по запитване на българските съдилища за това как да се прилага правото на ЕС в български условия при доставката на централно отопление на потребители.

От своя страна самото запитване е по повод дело на сдружението с нестопанска цел “Сдружение за правна помощ на потребителите”, според което се наблюдава пробив в наложената практика българският съд да тълкува разпоредбите на правото на Европейския съюз.

С отмяната на такса сградна инсталация се зае и омбудсманът Мая Манолова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *