Строителството на газовата връзка с Гърция започва през юни

България и Гърция се стремят строителството на газовата връзка между двете страни да започне през юни, така че тя да влезе в търговска експлоатация през 2020 г. Около това се обединиха на среща днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Георгиос Статакис, съобщи пресцентърът на българското ведомство.

В момента са в ход процедурите за избор на доставчик на тръбите и на инженер-консултант. По първата от тези процедури участват десет кандидати от различни континенти, което е знак за оценката, която бизнесът дава на перспективността на проекта. Предстои до края на април да станат известни участниците, допуснати до втория кръг на състезанието, а изпълнителят да бъде избран през юни.

Петкова е подчертала желанието на България да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, защото то е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на
енергийните доставки. Работната група анализира възможностите за това. Синергията на този проект с
изграждането на междусистемната връзка ще съдейства за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки, подчерта министърът.

Свързани

Leave a Comment