post

Цената на природния газ по всяка вероятност ще се увеличи с 10.81% от 1 юли, а не както поиска “Булгаргаз” – с 18%. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава Капитал. Поскъпването ще бъде трето поредно от началото на годината, след като на 1 януари имаше скок от 2.75%, а на 1 април – 4.82%.

“Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар. Цени, върху които нито “Булгаргаз”, нито правителството на България могат да влияят”, заяви председателят на регулаторната комисия Иван Иванов. Окончателното решение за цената ще бъде взето на 29 юни.

Според изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов обаче решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната и дружеството може да не е в състояние да изпълнява лицензионните си задължения.

Следват парното и токът

При увеличение на цената с над 5% КЕВР е длъжна да преразгледа и цените на топлофикационните дружества за парно и топла вода. В случая при тях се очаква поскъпване с около 7%. По същия начин следва да се преизчислят и цените, по които ще работят когенерациите, които използват природен газ за производството на електрическа енергия. Което означава, че първоначално обявените планове на КЕВР да допусне до 2% скок в цената на тока няма да могат да се осъществят.

С колко точно ще поскъпнат услугите за хората обаче все още няма яснота. “В момента работят експертите и аз не мога да дам отговор по отношение на повишението на цената на топлинната енергия, както и на електрическата енергия”, допълни Иванов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *