Започна полагането на тръбите на газопровода „Турски поток“

Започнали са работите в крайбрежната зона на Турция за полагане на тръбите на газопровода „Турски поток“. Това съобщи вчера компанията, която изпълнява проекта, предава БНР.

Работите са край селището Къйъкьой, разположено в турската част на Тракия край Черно море, край което на брега трябва да излязат тръбите на газопровода.
Строежът на траншеите по морското дъно с дължина около 2,4 км. е започнал в неделя и се очаква да продължи между 4 и 8 седмици. Те започват от брега и целта им е да защитават тръбите от морското вълнение или неблагоприятни условия. От проектната компания допълниха, че най-големият кораб за полагане на тръби в света „Pioneering Spirit“ напредва бързо, след като работата по подводния участък на втората тръба на проекта беше подновена в края на юни. Очаква се сухопътните съоръжения в руския град Анапа, откъде тръбопроводът ще започва, да бъдат завършени до края на тази година.
Проектът „Турски поток“ от Русия до Турция замени проекта за газопровод „Южен поток.“ По първата тръба на съоръжението ще бъдат доставяни почти 16 млрд. куб. м. природен газ/годишно за турския вътрешен пазар, а се предвижда синьото гориво от втората тръба със същия капацитет да бъде изнасяно за други европейски страни.

Свързани

Leave a Comment