CEZ съди България заради решението на КЗК

Чешкият енергиен гигант CEZ Group заведе административно дело срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради решението на комисията от миналия месец, с което отхвърли продажбата на българските активи на компанията на „Инерком“. Това твърди главният финансов директор на CEZ Мартин Новак пред чешката агенция CTK, цитиран и от Bloomberg, пише Investor.bg.

Подобно дело беше стартирано и от „Инерком“ в края на миналия месец.

Припомняме, че през февруари CEZ подписа договор с местната „Инерком“ за продажбата на своите активи в България, като стойността на сделката се изчисляваше на 320 млн. евро.

Договорът предизвика съмнения относно способността на толкова малка компания да финансира и управлява такива важни стратегически енергийни активи.

От КЗК заявиха, че сделката може да позволи на „Инерком“ да установи доминантна позиция на българския енергиен пазар, което неминуемо щяло да доведе до негативно влияние върху конкуренцията.

CEZ намира решението на регулатора за „неоснователно“, затова компанията е решила да започне дело, каза още Новак, като изтъкна и ответната реакция на „Инерком“.

Чешкият концерн съобщи още, че ще анализира положението на българския енергиен пазар през есента.

Няма информация за разговори между чешката компанията и India Power – другият голям оферент по време на търга, който се класира на второ място след „Инерком“.

“CEZ има „Инерком“ – победителя от наддаването. Ако ситуацията се промени, компанията ще премине към диалог с другите оференти“, добавя още Новак.

CEZ, най-голямата чешка енергийна компания, чийто мажоритарен собственик е държавата, също така образува арбитражна процедура срещу българското правителство, изисквайки изплащане на неустойки на стойност стотици милиони евро, твърдейки, че то не е защитавало нейните местни активи.

Енергийната компания влезе на българския пазар през 2004 г. и в момента доставя електричество на повече от три милиона български граждани, припомня Bloomberg.

Свързани

Leave a Comment