Производството на атомна енергия по света се увеличава за пета поредна година

Производството на атомна енергия по света се е увеличило през 2017 г. за пета поредна година. Това се казва в доклад на Световната ядрена асоциация (WNA), съобщава powermag.com, пише publics.bg.
През миналата година изработената електроенергия от АЕЦ е достигнала 2 506 тераватчаса, което е повече от 10% от глобалното търсене на електроенергия.
От всички 448 работещи атомни реактори, повече от половината са разположени в САЩ и Европа. В доклада се отбелязва, че нови страни се присъединяват към атомната енергетика. В Бангладеш премиерът Шейх Хасина официално отбеляза началото на изграждането на АЕЦ „Рупур“ в края на ноември 2017 г. Турция също официално започна изграждането на Първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ през декември миналата година, въпреки че самото строителство на реактора започна през април 2018 г.
Китай продължава да доминира на пазара на новостроящите се атомни реактори, като през 2017 г. е включил в мрежата си три нови енергоблока и реализира проекти за 18 от всички 59 реактора по света, които са били в процес на изграждане в началото на 2018 г., отбелязват от WNA.

Свързани

Leave a Comment