До 2030 година вредните емисии на територията на Европейския съюз да бъдат намалени с 45%

До 2030 година вредните емисии на територията на Европейския съюз да бъдат намалени с 45 процента – тази амбициозна цел си поставя Европейската комисия, пише agro.bg. Предложението идва от комисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Новата стойност трябва да послужи като сигнал за останалия свят да предприеме адекватни мерки за борба срещу глобалното затопляне. Според еврокомисаря Канете, опазването на климата е в стагнация, след като американският президент Доналд Тръмп извади Съединените щати от Парижкото споразумение.

“В същото време сухото и горещо лято тази година ни предупреждава, че климатичните промени протичат все по-бързо”, казва Канете. “За да постигнем своите цели, всички държави в Европейския съюз трябва да действаме в една и съща посока. Затова ще предложа това да стане основна тема при срещата на еко-министрите през октомври”, допълва комисарят.

Според него няма да има нужда от нови закони, стига страните-членки да се придържат към вече взетите решения за енергийна ефективност и за повече възобновяеми енергии. В началото на лятото европейските институции очертаха конкретни параметри за тези два сектора. Енергийната ефективност трябва да се подобри с над 32 процента до 2030 година, а делът на възобновяемите енергии да се покачи до 32 на сто.

Свързани

Leave a Comment