Оборудване за отопление с дървесни пелети

Котли, камини, градински отоплители, барбекю, горелки и цели отоплителни системи използващи котли на пелети. Общо взето това са основните видове оборудване, чрез които може да се ползват дървесните пелети. Аксесоарите към тях са многобройни,тъй като пазарът за дървесни пелети се разширява много бързо и съответно производителите на необходимите съоръжения въвеждат все по-нови технологии, модели, функции и декорация. Има много качествено българско оборудване предназначено за работа с дървесни пелети, което се изнася в цяла Европа. Инженери и специалисти в областта конструират все по-добра отоплителна техника за пелети, която е без аналог в света и като технология и като дизайн. Тук може да намерите още информация peleti.xyz

Дървесните пелети са високоефективно гориво за отопление не само от гледна точка на коефициент на полезно действие, но и предвид ниските финансови разходи. Пелетите са гранули от изсушени и компресирани дървени стърготини.

Има не малко видове дървесни пелети според съдържание и качество. Те могат да бъдат изработени от бреза, дъб, липа, бук, чам, иглолистна дървесина, слънчоглед, люцерна, слама и други. Пелетите от слама могат да бъдат вредни за горелките, например. Затова трябва да се проучи внимателно, преди да се взимат решения и да се купува. Пелетите от слънчоглед често запушват оборудването.

Има определени норми и класове за качество, които са насочваща характеристика за дървесните пелети, освен вида на материала. Но опитът на производители и търговци показва, че всеки клиент сам определя кои са най-дори пелети за него според оборудването и площта, която трябва да отоплява. Разбира се има и други фактори, които влияят – цена, количество, място за съхранение, по-висока калоричност, ниска запрашеност и т.н.

Дори е възможно за една и съща марка и производител на пелети да се чуят различни мнения. Но няма грешно или подвеждащо мнение, защото оборудването, което се ползва е различно. В повечето случаи вида на пелетите, които са най-подходящи за вас ще разпознаете на принципа проба – грешка.

Но малко по-различно стои въпросът за оборудването. Тъй като това е скъпа инвестиция, не е възможно да се избира на принципа проба-грешка. Затова е добре предварително да се запознаете с всички видове оборудване за отопление с пелети, а след това много точно да анализирате целта, както и вида на помещението, за да изберете най-подходящата печка, камина, котел или дори да става въпрос само за градинско барбекю на пелети.

Градинското оборудване за пелети е основно два вида – барбекю за пелети и градински отоплител за пелети.

Барбекю на пелети, грил на пелети

Най-вкусното месо е приготвеното на барбекю, като са използвани дървесни пелети от широколистна дървесина. Ароматът на висок клас дървесни пелети изгарящи в градинското барбекю създава уникална атмосфера на уют и спокойствие. Когато избирате модел на вашето градинско барбекю непременно се съобразете с това да може да го ползвате с дървесни пелети. Чудесно е когато барбекюто разполага с две или три различни по плътност скари. По-плътната е за зеленчуци, а решетъчната за месо. Разбира се, не пропускайте да се снабдите и с грил/шиш за печене.

На пазара вече има барбекюта с вградена пелетна горелка, дори с дистанционно управление и няколкостепенно регулиране на мощността. Такива барбекюта на пелети са изключително удобни не само за дома, но и за заведения. Барбекюто се захранва с литиева батерия и не е необходимо включване към електрическата мрежа.

Градински отоплител на пелети

Това са уникални отоплителни уреди за градината. Не изискват свързване към електрическата мрежа. Разполагат със стъкло, през което се вижда огъня. Излъчват невероятно силна топлина и са неповторимо интериорно бижу не само в частния двор, а и в градината на всеки вид заведение или хотел.

Заведения, които разполагат с градински отоплител на пелети са винаги по-посещавани, заради комфорта пушачите да бъдат на топло дори през студените месеци. Градинските отоплители могат да се ползват и в частично затворени помещения. Повечето модели разполагат със система за авторегулация нагоренето и отлелянето на топлина. Могат а работят когато навън е дори минус 20 градуса.

Камина за пелети или наричана още пелетна камина

Пелетните камини могат да са стоящи или вградени. А при външно стоящите има модели подходящи и за ъгъл. И двата вида може да се декорират по желание. Най-често се срещат в три основни цвята, вижте тук peleti.xyz. Разликата между вградените и външните камини е в големината на горивната камера. При вградените камини камерата е по-голяма и при тях може да се ползват и дърва, а не само дървесни пелети.

Има модели от стоящите пелетни камини, които са с вграден бункер и дигитално табло на управление. По външен вид могат да са с керамична облицовка или прахово боядисан метал.

Най-търсени са пелетните камини с водна риза за вграждане, но не по-малък интерес има и към камините на пелети, които имат и вградена фурна или са компактни и могат да се монтират на стена. Хит са е тези със седмичен програматор с часова настройка.

Котли на пелети или така наречените пелетни котли

Пелетните котли са подходящи както за битово отопление, така и в бизнеса. Освен, че чрез тях може да се отопляват помещения, те могат да бъдат полезни и за загряване на вода. Към тях може да се включи резервоар, който да съхранява топлата вода. Напълно автоматизирани са. Пелетните котли могат да се използват за централни отоплителни системи.

Предимството им пред пелетните камини е, че котлите отопляват по-продължително без нуждата от човешка намеса, защото бункерите им са по-големи. Също така могат да работят и с нискокачествени пелети или такива с по-големи по размер.

 

Пелетна горелка, пелетни системи

Пелетните системи са от комбиниращи пелетни горелки и котли. При такива системи запалването и горенето е автоматизирано. Те са подходящи и за големи пространства. Освен това, към вече изградена отоплителна система, може да се монтира само пелетна горелка. Ако досега сте имали система за отопление на твърдо гориво, може да я преработите на пелети с добавянето на пелетна горелка.

Предимството на пелетните горелки е, че те могат да работят с различни видове котли.

Пелетната горелка се избира на база два основни въпроса– с какви пелети ще я ползвате и дали котелът може да усвоява мощността й.

Съвременният начин за отопление е използването на пелетни уреди за тази цел. Оборудването работещо с дървесни пелети може не само да затопля помещения, независимо дали става дума за апартамент или за големи промишлени площи, а може да загрява и съхранява топла вода.

Според целта отоплителните уреди на пелети могат да са основни или спомагателни.

Този метод за отопление е екологичен и здравословен. Дървесните пелети засега са единствената алтернатива на въглища, дърва, газ, нафта и др. А и от финансова гледна точка са най-перспективни. Информация за цени и склад за дървесни пелети вижте на peleti.xyz

 

Свързани

Leave a Comment