CEZ има намерение да завърши сделката с “Инерком”

Чешката CEZ има намерение да завърши сделката си с българската “Инерком”, заяви говорител на компанията пред сайта за енергийни новини 3е-news, пише Капитал.

Държавната компания разглежда и две възможности, които да предприеме: жалба пред Брюксел и ново арбитражно дело срещу България. Според говорителката Алице Хоракова CEZ още анализира дали действията на българските власти нарушават принципа за защита на инвестициите и могат да бъдат обект на такова дело.

Жалба до Брюксел вероятно може да бъде изпратена, но едва след като всички български институции се произнесат по каналния ред. В случая това са КЗК и след това ВАС. През юли КЗК излезе със странно забранително решение, в което реши, че фотоволтаичният бизнес на “Инерком” заедно с този на CEZ ще доведе до концентрация над позволената. “Инерком”, както и CEZ обжалваха решението пред ВАС, като първото заседание по делото е насрочено за пролетта на следващата година. “Притеснява ни, че дадените от КЗК аргументи са неадекватни и несъстоятелни”, заявява Хоракова.

Миналата седмица пък “Инерком” пък подаде ново уведомление до КЗК, като съобщи, че Гинка Върбакова вече не е в управата на пет фирми за фотоволтаична енергия. Това е вярно технически, защото Върбакова е напуснала мениджмънта на дружествата, но все още притежава 80% от “Солар Грийн Енерджи”, която е собственик на въпросните дружества. Така или иначе вероятно няма да има ново решение на КЗК и ще се чака решението на ВАС.

Самата “Инерком” пък все така не е заявила да има осигурен финансовия ресурс за покупката на активите на CEZ. Става дума за над 320 млн. евро, с които да закупи електроразпределително дружество “ЧЕЗ Разпределение”, доставчика на ток “ЧЕЗ Електро България”, лицензирания търговец на електроенергия “ЧЕЗ Трейд България”, компанията за IT услуги “ЧЕЗ ИКТ България”, соларния парк в Орешец, електроцентрала на биомаса “Бара груп”, както и “ЧЕЗ България”, която ръководи и координира дейността на българските звена на групата.

“Инерком” активно преговаря с банки и предприема стъпки, за да изпълни условията на договора, е заявила говорителката на CEZ.

Така накратко чешкият продавач продължава да иска сделката, тъй като е на много висока цена, “Инерком” все още не е осигурила финансирането, тъй като е малка, а българските управляващи не харесват смяната на собствеността. Но реално развръзка няма да има преди догодина.

Свързани

Leave a Comment