КЗК отказа да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията е отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от “Инерком”, предава БНР като се позовава на съобщение от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.

В края на август собственичката на “Инерком” Гинка Върбакова преструктурира бизнеса си и извади от портфолиото на компанията фотоволтаичните централи. Именно те бяха формалният повод на Комисията за защита на конкуренцията да откаже сделката за българските активи на ЧЕЗ миналия път. Според “Инерком” е “настъпила значителна промяна в обстоятелствата”, заради което е подадено ново искане до антимонополната комисия за разрешаване на сделката. От своя страна Комисията за защита на конкуренцията е отказала да образува производство, защото в момента тече обжалването на първото ѝ решение е в съда.
Все пак от КЗК посочват, че новите обстоятелства, на които се позовава “Инерком”, имат значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват “факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение”.
В края на септември чешката компания обяви, че има намерение да завърши сделката си с българската “Инерком”, като разглежда две възможности – или жалба пред Брюксел, или ново арбитражно дело срещу България.

Свързани

Leave a Comment