post

Френската енергийна група Engie ще продължи да използва природен газ за производството на електроенергия въпреки продажбата на подразделението си за търсене и производство на нефт и природен газ (E&P) и на активите си за втечнен природен газ (LNG) през изминалите две години, предава Reuters, пише publics.bg.

В глобален план половината от електроенергията, произведена от Engie е от природен газ, а останалата част е от ВЕИ. Според изпълнителният вицепрезидент на компанията Дидие Оло има силна глобална тенденция да се използва биогаз в производството на електроенергия.
„Повече не е необходимо да имаме силни позиции в сферата на проучването, добива, преноса и съхранението на втечнен природен газ“, каза Оло.
„Виждаме все по-силна тенденция за използването на газ от възобновяеми източници в световен план; газ, произведен чрез метанизацията на селскостопански отпадъци и чрез преработването на отпадъци“, допълни той.
Engie продаде своето подразделение за търсене и производство на нефт и природен газ (E&P) на британската компания Neptune Energy Group миналата година и приключи с продажбата на своя LNG бизнес на Total през юли.
Компанията продължава да участва в разпространението на газ в Западна Азия и работи по различни инфраструктурни проекти за LNG. От Engie считат, че замяната на въглищата с газ е най-лесният и бърз начин да се намалят емисиите парникови газове в региона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *