Siemens България откри свой инженерен хъб във Варна

„Siemens България разширява семейството си, откривайки още едно важно звено –нов инженерен хъб, разположен в гр. Варна. Това е изключително значимо събитие за нас, още повече, че се случва в годината, в която компанията отбелязва 140 години присъствие в страната“. Това заяви главният изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова по време на откриването на нов инженерен център на Siemens в морската столица.

Центърът ще обслужва Автомобилната Индустрия, като в него щесе разработват и внедряватиновативнисистеми за автоматизация и цифровизация на производствените процеси на някои от най-големите автопроизводители в света.

Гости на събитието бяха зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, представители на ръководството на Технически университет – Варна, топ мениджъри от Siemens България, Siemens Германия и Siemens Австрия и служители на Siemens.

В обръщението си към присъстващите зам.-кметът Пейчо Пейчев благодари на Siemens за решението на компанията да избере именно Варна за локация на новия си инженерен център. Той подчерта предимствата на морската ни столица, сред които добрата инфраструктура и кадровия потенциал. По думите му градът разполага с 6 университета, сред които и ТУ-Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които обучават много добри специалисти.

Зам.-кметът отбеляза, че усилията на ръководството на Община Варна са насочени към развитието на IT сектора и високотехнологичните производства. „Откриването на новия инженерен център на Siemens доказва,че сме на прав път“, посочи г-н Пейчев. Според него сред приоритетите на града са Индустрия 4.0 и създаването на добра бизнес среда за такива производства.

Серхат Таздемир – вицепрезидент на бизнесзвеното Automation Solutions for Automotive and Logistics в Siemens AG,  представи визията на  компанията за бъдещето на автомобилната индустрия. Той посочи, че това е един от основните сектори, в които Siemens работи, като се спря на портфолиото и решенията на компанията в тази сфера.

По време на събитието Теодор Маринов – ръководител на направленията Дигитализирано производство & Процесни индустрии и задвижвания на Siemens България, припомни, че страната ни, и по-специално Варна, е избрана като локация за новия хъб при сериозна конкуренция със съседни държави. Той акцентира върху предимствата на града, сред които значението му като важен транспортен център, стабилното развитие на инвестициите в региона, както и високото ниво на образователните институции.

Теодор Маринов представи и основните дейности, върху които ще се фокусира инженерният център. Това са проектиране и внедряване на иновативни системи за автоматизация, управление и визуализация на производствените процеси, участие в интегрирането на място в производството на системи за управление и визуализация, както и програмиране и интегриране на системи за индустриална автоматизация и индустриални работни системи в специфични производствени процеси.

За да отговори на високите изисквания на клиентите, екипът на хъба обединява експерти, специализирани в 4 различни профила– инженери проектанти, инженери програмисти, инженери автоматизация – PLC програмиране, както и инженери автоматизация – роботно програмиране.

Хъбът стартира с екип от 12 души, като броят им ще нараства успоредно с разширяването на дейността. До края на следващата година се очаква служителите да станат 30.

SEO оптимизация

Свързани

Leave a Comment