Катаракта или “Перде” на окото

Катаракта е често явление при хората на възраст над 50 години. Това състояние представлява замъгляване на лещата, което може да доведе до загуба на зрението, която не може да се коригира с рефрактивна хирургия, носене на очила или лещи.

В някои случаи катарактата може да не влияе особено на извършването на ежедневните дейности, но тогава, когато започне да ги възпрепятства или да затруднява лечението на друг очен проблем, обикновено се налага операция на катаракта. Пациентът има възможност да обмисли своите опции, тъй като изчакването за операция няма да навреди на зрението му. Ако зрението ви е добро въпреки усещането за замъгляване, може да не ви се налага операция в продължение на години или никога.

Операцията на катаракта представлява премахване на собствената ви замъглена леща, която предизвиква проблема, заменяйки я с нова, изкуствена.

Хирургията на катаракта е честа и обикновено безпроблемна процедура, която се извършва от офталмолог на амбулаторна база и отнема час или дори по-малко. Това означава, че няма нужда пациента да се хоспитализира след приключване на операцията. Има два начина, по които може да се извърши операция на катаракта – чрез ултразвук, който премахва замъглената леща или с помощта на лазерна технология.

Операцията на катаракта с ултразвукова енергия се нарича факоемулсификация. По време на процедурата офталмологът прави малък разрез в роговицата на окото, откъдето вкарва тънка сонда, която използва, за да разбие катаракта и да изсмуче фрагментите. Задната част на лещата остава непокътната и бива използвана за полагането на новата.

При лазерната технология хирургът прави разрезите с помощта на лазера и използва технологията, за да омекоти катаракта и да го подготви за отстраняване.

При определени очни проблеми може да бъде използван метод, чрез който се прави по-голям разрез и се отстранява цялата предна част на лещата наведнъж, с помощта на хирургически инструменти. Задната част отново остава в окото, за да послужи като основа за изуствената, която ще поставят на мястото на замъглената. Този метод се нарича екстракапсуларна катарактна екстракция и се извършва по-рядко, при по-специфични ситуации. По-големият разрез в този случай изисква шевове след това.

Съществуват различни видове лещи, които може да се поставят в окото ви по време на операцията. Това се обсъжда с вашия хирург преди процедурата, за да се избере най-подходящия вариант за вашия конкретен случай.

Този тип хирургия, използвана за лечението на катаракта, работи при повечето хора с добри резултати и операцията успешно възвръща ясното зрение на пациентие. Съществува възможност, обаче, пердето на окото да се появи повторно.

Свързани

Leave a Comment