post

С проектите по програма „Life” и ОП „Околна среда” до 3 години трябва да променим към по-екологично отоплението на около 30% от домакинствата. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след проверката на изпълнението на пилотен проект за монтиране на филтри на сгради, които се отопляват на твърдо гориво в сградата на БКС на район „Красна поляна”, предаде Агенция „Фокус”.

Кметът на София обясни, че БКС е звеното, което се грижи за чистотата и косенето в район „Красна поляна”.

„Всъщност тук започнахме и демонстрирахме пилотния проект, който реализираме заедно с компанията, която дари на Столична община 10 филтъра. Два от тях са разположени тук, останалите 8 са разположени в частни сгради по предложение на районния кмет. Целта на пилотния проект е да се измери и види ефектът от действията на тези филтри. Има сериозни инвестиции за тях. Около 3500 лв. е стойността на всеки един от тях. Очевидно не всяко домакинство може да си позволи такъв филтър, но ефектът е видим. Миналата година само с един такъв филтър беше направено замерване и то показа между 75 и 80% намаляване на излъчваните емисии при отопление с твърдо битово гориво. Очевиден е ефектът, въпросът е как може да се използват. Семейства, които могат да си позволят и имат отношение към чистотата на въздуха, могат да го направят винаги. Въпросът е за останалите семейства. Знаем, че през зимата основен източник на замърсяване на въздуха е отоплението с твърдо битово гориво, ниско качествени въглища, мокри дърва. Какво правим ние? С подкрепата и на правителството и ЕК направихме проучване – около 55 хил. домакинства в София се отопляват на твърдо битово гориво. Те имат съвсем различен социален статус”, каза тя и уточни, че има социално слаби семейства има и такива, които могат да си позволят да правят инвестиции.

По думите й фокусът на Столична община са домакинствата, които нямат достатъчно възможност да правят инвестиции в подмяна на отоплението с по-екологично. „Разработихме два проекта. С единия сме кандидатствали директно към ЕК. Той е по програма „Life”, в него участваме заедно с още няколко големи общини в България.

Общата му стойност е над 16,6 млн. евро. Той включва всички общини. Той ще ни позволи като първа фаза пилотно да подкрепим 140 домакинства, като подпомогнем закупуването и преминаването на друг вид алтернативно и екологично гориво”, допълни още Фандъкова. Тя уточни, че става въпрос за газифициране, топлофикация, електричество, печки на пелети.

„Знаете, че имаме друг пилотен проект, който следва да отчетем тази година с предоставянето на 30 печки на пелети. В момента подготвяме големия проект, с който ще кандидатстваме по ОП „Околна среда”, който ще позволи увеличаването на помощта за домакинствата”, каза още кметът на София.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *