Народното събрание одобри актуализираната Енергийна стратегия на България до 2020 г.

Народното събрание одобри актуализираната Енергийна стратегия на България до 2020 г., която включва изграждането на газовия хъб “Балкан”, на междусистемни газови връзки със съседни страни, разширяване на газовата мрежа в страната и развитие на конкурентен пазар на природен газ.

За промените гласуваха 162 народни представители, 10 се въздържаха, между които 1 от ГЕРБ и 9 от партията на Валери Симеонов НФСБ, а нито един не се обяви против, съобщи БНР. До края на 2018 г. “Бургартрансгаз” трябва да предприеме всички необходими действия за разширяване на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, е записано в обновения документ.

До края на годината държавната компания трябва да започне създаването на газова борса и да учреди дъщерно дружество за газовия хъб “Балкан”. В същия срок компанията трябва да предприеме стъпки за придобиването на 20% от акциите в дружеството, изграждащо терминал за втечнен природен газ в гръцкото пристанище Александруполис. Друга задача пред “Булгартрангаз” е да предприеме действия за преструктуриране на действащия дългосрочен договор с “Газпром експорт”, е записано в документа.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изненадващо заяви, че няма да подкрепи документа докато не бъде убеден, че България ще печели от нейното реализиране. Той изрази скептицизъм към проекта за отклонение на “Турски поток” през България към Западна Европа заради неяснотите около транзитираните количества.

Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обърна внимание, че днес не се взима решение в кой поток ще се включваме, а за промяна на енергийната стратегия. Той подчерта, че е важно да се запишат такива мерки, които ще доведат до понижение на крайните потребителски цени и добави, че проектът за акционерно участие на България в проекта за терминал за втечнен газ в Александруполис е именно такава мярка. “Важното в случая, че достъпът на българските потребители до втечнения газ на целия свят ще сложи таван на цената на газа в България”, каза той, цитиран от “Фокус” и Дневник, и добави, че в същата посока ще действа и бъдещата газова борса.

 

Свързани

Leave a Comment