post

Ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ в писмо до премиера Бойко Борисов настоява да бъдат предприети мерки заради наблюдаваното според асоциацията вече месеци наред неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната.

Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности – ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия, пише в писмото, разпространено от пресцентъра на работодателската организация.

Според Асоциацията резултатите след август 2018 г. не само че показват значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободния пазар достигнат до нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350 на сто е всичко друго, но не и нормален, се заявява в писмото до премиера.

АИКБ изтъква, че твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност. Според работодателската организация въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *