post

Столичната община ще поиска помощ от държавата за решаването на проблема с мръсния въздух. Предложението беше обсъдено от постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет (СОС), съобщава “Фокус”.

За целта ще бъде сформирана работна група с представители на “Топлофикация София”, СОС, Столичната община, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите. Тя ще трябва да търси начин за прехвърляне на наличните неизползвани редуцирани емисии, които да бъдат включени в Европейската схема за търговия с емисии. Една от най-важните задачи на работната група ще е да намери механизъм, по който тези квоти да не бъдат изгубени, а да останат валидни за използване в Европейската схема за търговия с емисии.

Освен това работната група ще трябва да намери възможности, чрез които националните компании, продаващи парникови емисии, да ги търгуват с други български дружества.

По данни на общинския съвет последните години европейският пазар на квоти отбеляза ръст на цените над 300%, до нива от близо 25 евро/т. Рязкото повишение на цените създава проблеми на столичната топлофикация при купуването на нужните количества. Именно заради това ще се търси начин за увеличаване размера на безплатните квоти на “Топлофикация София”.

Фандъкова съобщи още, че преди два дни Еврокомисията е одобрила проект на Столична община, с който ще се подмени отоплителната инсталация на около 5 хил. домакинства. ” Вече е отворена и Оперативна програма “Околна среда”, която да ни позволи да подменим отоплителните инсталации и на още 15 хил. домакинства”, каза още Фандъкова и посочи, че това на практика са малко по-малко от половината домакинства в Общината, които се отопляват на твърдо битово гориво.

Обясни, че става дума за домакинства и граждани, които нямат достатъчно възможности сами да инвестират в това, като точните критерии ще бъдат обявени. Предвижда се отоплението на твърдо гориво да бъде заменено с отопление на газ, централно топлоподаване, с електричество и където тези варианти не са възможни, печки на пелети. Обясни, че в програмата не са включени възможности да се поставят филтри на комините, но щяла да се обмисли и тази мярка.

Тя обясни, че Столична община е изпратила писма с препоръки на лекари до училища и детски градини, в които се посочва, че не добре деца да имат активности навън, когато се отчитат превишения с фини прахови частици.

Promotransfers.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *