Световната банка отпуска 200 млрд. долара за борба с климатичните промени

Близо 200 милиарда долара ще даде Световната банка в периода от 2021 до 2025 година, за да подпомогне развиващите се страни в борбата с климатичните промени. Сумата е два пъти по-голяма в сравнение с предишния 5-годишен период.

Съобщението от Световната банка даде старт на започналата 24-та Конференция на ООН за климата, която се провежда в полския град Катовице. До 2020 година богатите икономики ще увеличат държавното и частното финансиране на политиките за климата до общо 100 милиарда долара.

“Трябва да се борим с причините за глобалното затопляне, но и да се приспособим към последиците, които обикновено са най-драматични за най-бедните в света”, заяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. От своя страна ООН също призова за много по-решителни действия.

През първия ден на конференцията в Катовице австрийската делегация заяви, че Европейският съюз настоява за бързо приемане на план за прилагане на Парижкото споразумение от 2015-та. Според Виена този план “трябва да отчита различните възможности на страните”. Във форума участват делегации от близо 200 държави, които ще се опитат да договорят детайлите около прилагането на Споразумението от Париж.

Свързани

Leave a Comment