post

Емисиите на въглероден диоксид от най-развитите икономики в света се очаква да отбележат леко увеличение за 2018 година, нарушавайки петгодишната поредица на спад основно заради по-силното използване на петрол и природен газ. Това съобщи днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Според най-новите достъпни данни емисиите на въглероден диоксид, свързани с енергийния сектор, в Северна Америка, ЕС и други развити икономики в Азиатско-тихоокенския регион се очаква да нараснат с около 0,5 на сто през 2018 година.
Това е по-бавен темп от икономическия растеж от 2,4 на сто, но слага край на низходящата тенденция от последните пет години, отбелязва МАЕ.

Тази седмица 195 държави започнаха преговори в полския град Катовице в опит да разработят насоки за прилагане на Парижкото споразумение за климата от 2015 година.

Световните емисии на въглероден диоксид, свързани с енергийния сектор, трябва възможно най-скоро да достигнат максимума си и след след това да навлязат във фаза на продължителен спад, за да успеят страните да изпълнят ангажиментите си по пакта.

Нововъзникващите икономики също се очаква да емитират повече въглероден диоксид тази година спрямо 2017 година.

МАЕ ще публикува окончателния си доклад за световната енергетика и емисиите въглероден диоксид за 2018 г. през март догодина.
Макар да се засилва използването на възобновяеми енергийни източници, а използването на въглища в някои части на света да намалява, използването на петрол и природен газ се е повишило тази година. Отчита се и започване на строителството на по-голям брой централи на въглища.

МАЕ прогнозира, че тези фактори ще доведат до нарастване на световните емисии въглероден диоксид за 2018 година след растежа с 1,6 процента от миналата година, който сложи край на тригодишния период на стабилно ниво на емисиите от 2014 г. до 2016 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *