Цената на въглищата в Европа може да се понижи с над 10% през 2019 г.

Близо 3-годишният период на нарастващи печалби за въглищната индустрия приближава своя край. Това се дължи на комбинация от намаляващото търсене и енергийните политики, които имат за цел да ограничат употребата на най-замърсяващите изкопаеми горива.
След като от 2016 г. насам цените почти се удвоиха, вследствие на търсенето от страна на азиатските вносители, цената на въглищата се очаква да се понижи с над 10% до 76,50 долара за тон през 2019 г. в Европа, показва проучване на Bloomberg. Това е доста под 5-годишния връх от 100 долара за тон, който беше достигнат през октомври м. г.
Скорошно завръщане до тези нива ще бъде трудно. Забавящият се растеж на икономиката в Китай и в други азиатски държави води до намаляване на търсенето в момент, в който мините в Индия се стремят да осигурят по-големи доставки. В Европа натискът да се ограничи употребата на въглища за производството на електроенергия се засилва, а цената за замърсяването на околната среда е на най-високите си нива от десетилетие насам и се очаква да продължи да се повишава.
„Слабото търсене в Европа и Китай, в съчетание с увеличаващия се добив от настоящите мощности, ще бъде водещият фактор за цените на въглищатата в Европа през 2019 г.“, посочват от Bloomberg Intelligence.
След рекордните нива през октомври, въглищните фючърси за година напред, търгувани на борсата ICE Futures Europe, се понижиха до 83,70 долара за тон. Това отразява отлива на търсене в Китай, след като страната си осигури необходимите разерви за зимата. През същия период суровият петрол, предвестник на цените в енергетиката, се сви с почти 40% на фона на опасенията за забавяне на икономическия растеж и пренасищането на пазара.
Глобалното движение срещу климатичните промени стимулира усилията за използване на по-чисти алтернативи на въглищата. В резултат няколко европейски държави обявиха дати, до които ще спрат използването на въглища. Великобритания планира да направи това до 2025 г., Швеция и Франция искат да затворят последните си въглищни централи до 2023 г.

Свързани

Leave a Comment