17 банки осигуриха финансиране в размер на 3,9 млрд. евро за изграждането на TAP

Финансиране в размер на 3,9 млрд. евро е осигурено за изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP), става ясно от съобщение на проектната компания. Това е най-голямото проектно финансиране, договорено за европейски инфраструктурен проект през 2018 г.

„С финансовото приключване на 2018 г., което успяхме да постигнем, TAP достигна нов ключов момент от напредъка по проекта. Проектната компания доброволно е решена да работи в съответствие с екологичните и социални стандарти, изисквани от международните финансови институции. Така TAP осъществи всички оценки, необходими за доказване на този ангажимент. Това включва цялостна оценка на социалните и екологични аспекти. С осигуреното проектно финансиране, TAP може да продължи към финалната реализация на проекта и доставянето на газ от находището „Шах Дениз 2“ през 2020 г.“, каза управляващият директор на TAP Лука Скиепати.
„Като банка на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) осъзнава важния принос за подобряване сигурността на енергийните доставки в Европа, който ще осигури Трансадриатическия газопровод. ЕИБ осигури 700 млн. евро за най-големия енергиен проект, който в момента се реализира в Европа. ЕИБ се нарежда сред ключовите кредитори на проекта, заедно с ЕБВР и други водещи финансови институции. ЕИБ приветства близкото сътрудничество между всички партньори за осигуряването на най-добрите екологични, социални и технологични практики“, каза Андрю Макдауел, вицепрезидент в ЕИБ с ресор Енергетика.
„Трансадриатическият газопровод ще постави основите на интегриран газов пазар в Югоизточна Европа и ще подобри стратегическия статут на региона като енергиен хъб. Вярваме, че природният газ е важно преходно гориво, което може да измести въглищата и да улесни навлизането на ВЕИ в региона“, каза Нандита Паршад, управляващ директор Устойчива инфраструктура в ЕБВР.
Финансирането е осигурено от група от 17 търговски банки, сред които ЕБВР и ЕИБ. Част от финансирането е гарантирано от експортните кредитни агенции – bpifrance, Euler Hermes и Sace.
Проектът набра финансиране в размер на 3,765 млрд. евро като дълг от трети страни с падеж от 16,5 години, като комбинира търговски дълг от финансови институции за развитие и от еспортни кредитни агенции. Преди това разходите по проекта бяха изцяло финансирани от акционерите на TAP: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) и Axpo (5%).
Финансов консултант на TAP беше Société Générale (SG), а правен консултант – Allen & Overy, кредиторите са били съветвани от Clifford Chance.
TAP ще транспортира природен газ от находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан до Европа. 878-километровият газопровод ще се свърже с Трансанадолския газопровод на турско-гръцката граница, ще прекоси Гърция и Албания и Адриатическо море преди да стигне до бреговете на Южна Италия.

Свързани

Leave a Comment