post

„Газпром нефт“ до 2025 планира да инвестира в Сърбия 1,4 млрд. долара, заяви на пресконференцията след преговорите с президента на Сърбия Александър Вучич, пише econ.bg.

„Водещият руски инвеститор в сръбската енергетика е компанията „Газпром нефт“, която е вложила в дъщерната фирма „Нефтена индустрия на Сърбия около 3 млрд. и смята до 2025 г. да инвестира още 1,4 млрд. долара. Сега NIS е най-големият данъкоплатец в Сърбия и една от най-големите корпорации в Източна Европа“ , е казал Путин, цитиран от Интерфакс.

Сръбската NIS се контролира от „Газпром нефт“ и е единствената компания в страната, занимаваща се с проучване и добив на петрол и газ. Обемът на добив през 2017 г. е 1,4 млн. условни тона  Основните производствени мощности се намират в Сърбия, а представителства са отворени в Босна и Херцеговина, България, Румъния, Русия и Хърватия.

Компанията притежава нефтопреработващият завод в град Панчево, като през 2017 г. в него са преработени 3,6 млн. тона. NIS доминира на пазара на нефтопродукти в Сърбия, а мрежата от бензиностанции в Сърбия, Босна и Херцеговина, България и Румъния е над 400. Компанията работи на пазара с два бренда – NIS Petrol и GAZPROM.

По-рано руската агенция ТАСС информира, че по думите на президента на Русия Владимир Путин, страната е готова да вложи около 1,4 млрд. долара в развитието на инфраструктурата в Сърбия за преминаване на газопровода „Турски поток“ през страната. От „Газпром“ изчисляват дължината на линейната част на газопровода през Сърбия на 403 километра.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *