Германия ще спре да използва въглища в енергетиката през 2038 година

Използването на въглища в енергетиката на Германия ще бъде прекратено през 2038 година, заяви в събота пред журналисти в Берлин председателят на правителствената комисия Роналд Пофал при представянето на доклада по темата.

„Използването на въглищата в Германия ще бъде прекратено през 2035 г. Искаме да подчертаем, че в началото на 30-те години трябва да бъде направен преглед на ситуацията, не е изключено, че при определено развитие на пазара е възможно и по-ранно изваждане, но сега това е невъзможно да се конкретизира и предскаже“, каза той, цитиран от международните агенции.

„Работата е свършена. Докладът ни, който бе окончателно съгласуван тази нощ се подкрепя от 96,5 % от комисията, с други думи – 27 от 28 от гласовете на членовете на комисията“, добави той.

По думите му, основните акценти в доклада са били свързани със „създаването чрез структурни промени на нови работни места във въглищните райони, подкрепа за надеждни енергийни доставки и осигуряване на устойчива защита на климата в Германия“.

Правителствената комисия, в която влизат представители на промишлените предприятия, профсъюзите, природозащитните организации, научните среди бе създадена през 2018 г. Задачата й бе да изготви план за излизане от въглищната промишленост предвид негативното й въздействие върху екологията. По-рано правителството на Германия взе решение за отказ от атомната енергетика през 2022 година.

Свързани

Leave a Comment