post

Италианската петролна компания Eni и австрийската OMV се споразумяха да платят близо 5,8 млрд. долара за общ дял от 35% в подразделението за рафиниране на държавната петролна компания на Абу Даби (Adnoc), съобщава Bloomberg.

Сделката оценява Abu Dhabi National Oil Co. Refining на 19,3 млрд. долара, съобщава Adnoc. Европейските фирми са се споразумели да си сътрудничат и в търговско подразделение, което ще продава преработените продукти на международни купувачи.
Adnoc планира да запази оставащия си дял в рафиниращия бизнес на този етап, но компанията остава „отворена за участие и в друг конкурентен тръжен процес, чрез който може да продаде още 10-15% от компанията“, каза Султан Ахмед ал Джабер, изпълнителен директор на държавната компания.
„Това е една от най-големите сделки, свързани с рафинирането на петрол, и отразява мащаба, качеството и потенциала за растеж на активите за рафиниране на Adnoc, в съчетание с привлекателна локация, от която може да се снабдяват пазарите в Африка, Азия и Европа“, се казва в становище на Eni.
Производителите на петрол в Близкия Изток, включително държавните компании в Саудитска Арабия и Кувейт, диверсифицират продажбите на суров петрол като подсилват преработващите си мощности. Те търсят партньорство с чуждестранни компании, за да привлекат най-модерните технологии и да ускорят плановете си за експанзия.
Подразделението за рафиниране на Adnoc оперира рафинериите в Абу Даби и Рувайс, които заедно могат да преработват 922 000 барела дневно. Компанията планира да инвестира 45 млрд. долара до 2024 г. и да добави 600 000 барела дневно към капацитета на преработващия комплекс в Рувайс.
OMV ще притежава 15% в рафиниращото подразделение, а делът на Eni ще е 20%.
Eni обяви, че сделката ще повиши общите й рафиниращи мощности с 35%. „Ще добавим 40% допълнителна рафинираща мощност“, каза Райнер Зеле, изпълнителен директор на OMV.
Зеле посочи, че OMV може да има достатъчно време да финансира сделката чрез облигация, тъй като се очаква транзакцията да бъде финализирана през третото тримесечие. Той допълни, че компанията не планира да увеличи дела си в Adnoc, нито да инвестира в други рафинерии тази година.
Adnoc обяви, че планира да изнесе 70% от рафинираните в компанията продукти, а търговският джойнт венчър ще започне физическа и деривативна търговия най-рано през 2020 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *