Как eнергийният гигант Газпром трайно навлезе в света на футбола?

 

По начало футбола и природния газ са две понятия, които нямат нищо общо помежду си, поне на пръв поглед. Но като най-гледания и харесван спорт в световен мащаб, футболна винаги е бил сериозна притегателна сила за всякакъви видове бизнес. Това пък се дължи на рекламните договори и маркетингови кампании, които са неизменна част от този спорт. Именно с тази логика можем да си обясним присъствието на гиганта в производството на енергия Газпром в света на футбола.

Всичко започна преди почти 15 години, като тогава руската компания придоби контролния пакет над отбора на Зенит Санкт Петербург. Това естествено отключи възможността за наливането на сериозни инвестиции в отбора, като благодарение на Газпром отбора постигна забележителни успехи. За изненада на всички в края на 2009-та за старши треньор на Зенит бе обявен един от най-добрите италиански треньори по това време Лучано Спалети – https://btvnovinite.bg/world-football/luchano-spaleti-e-noviyat-trenor-na-zenit-sankt-peterburg.html, а резултатите не закъсняха.

Още в първата година под ръководството на Спалети лъвовете станаха шампиони, като година по-късно даже успяха да достигнат и до фазата на директните елиминации в Шампионска Лига. Тези успехи са показателни за влиянието и инвестициите на Газпром във футбола, но Зенит далеч не е единствения отбор, в който те са замесени. Руската енергийна компания също така е и генерален спонсор на германския отбор от първа Бундеслига Шалке 04, като тяхното партньорство също продължава вече не малко години.

Тима от сърцето на индустриалната част на Германия сякаш бе идеалния клуб, на който Газпром да стане спонсор. И въпреки, че отбора на Шалке не може да се мери с постиженията и историята на колоса Байерн Мюнхен, то отбора все пак може да се похвали със 7 титли от Бундеслигата, както и някои паметни участия в европейските клубни турнири, особено Шампионска Лига. През сезон 2018/2019 обаче “миньорите” не се представиха на ниво и бяха много далеч от конкретните онлайн залагания за шампион в немския елит – https://extra.bet365.com/news/bg/, като в края на кампанията даже бяха близо до зоната на изпадащите.

И ако си мислите, че влиянито на Газпром във футбола се ограничава само до Русия и Германия ще бъдете в голяма грешка. Руския гигант в добива на природен газ също така спонсорира най-великия сръбски отбор в лицето на Цървена Звезда. Първоначално партньорството между компанията производител на енергия и червените се простира до логото на Газпром, което се появява на фланелките на отбора. След това обаче руския гигант започва да спонсорира и младежките формации на тима от Сърбия.

Но вероятно най-забележимото партньорство на руснаците до момента си остава това с английския Челси. Газпром стана официален спонсор на тима от Лондон през 2012-та година – https://fakti.bg/sport/43990-gigantat-gazprom-stana-sponsor-i-na-chelsi, като това се случи малко след подписването на партньорството между руския газов гигант и УЕФА. Спонсорирането на тогавашния победител в Шампионска Лига пък бе изненада за мнозина, но това до известна степен не бе толкова странно. Все пак собственика на Челси Роман Абрамович е имал бизнес отношения с Газпром в миналото.

Изобщо, навлизането на руската компания в европейския футбол е очевидна и съвсем логична. Приходите на Газпром за 2017-та година възлиат на 112 милиарда долара, като спонсорството на редица отбори е един отличен маркетингов ход за компанията. И след, като Газпром вече има сключени партньорства в страни, като Англия, Германия и дори Сърбия, ще бъде интересно да видим какъв ще е следващия им ход в тяхната глобална футболна офанзива.

Свързани

Leave a Comment