Gameloft и издръжливостта на батериите при мобилните игри

Съвременните смартфони все повече могат да се възприемат като мини персонални компютри и лаптопи, когато става дума за производителност. Особено, когато говорим за най-новите и скъпи модели. Което води до очакваната закономерност, че потребителите или поне някои, ще се опитат да се възползват максимално от предоставените им възможности. Най-големият тест за представянето на смартфоните са мобилните игри. Те еволюираха от елементарни, монохромни заглавия до сложни геймплей и графично изпипани блокбъстъри.

Gameloft е един от най-големите и популярни разработчици на мобилни игри. Неговата рейсинг поредица Asphalt се утвърди като основен инструмент за тестване на производителността на последните модели смартфони. Причината е, че Gameloft се опитва да представи възможно най-добрата и изпипана графика в този франчайз.

Това поставя не само графичния процесор на мобилния телефон на изпитание, но и неговата батерия. Колкото по-сложни и тежки визуално са игрите, толкова повече се натоварват изчислителните компоненти на смартфона, както и захранването на по-големи екрани с по-високи разделителни способности. Всичко това изчерпва все повече и повече батерията.

В конкретния пример с Asphalt и неговата последна девета версия, след около час игра, заглавието може да консумира до 10% от заряда на Samsung Galaxy Note 9. Което не е малко, предвид капацитета от 4 000 mAh на батерията на смартфона. Но устройството по този начин може да предложи няколко часа безспирна игра заради по-големия си заряд.

Производителите се опитват да контрират този ефект по няколко начина. От една страна интегрират батерии с по-голям капацитет, поради което смартфони с 4 000 mAh е просто задължително условие при флагманите. От друга страна се оползотворяват ядрата на процесорите по-ефективно, като някои от тях се специализират да са по-ефективни при определени операции. Третата стъпка е интегрирането на софтуер с изкуствен интелект (AI), който оптимизира излишните процеси, които се извършват от операционната система, така че да се пести енергия.

Последният метод е при самите разработчици като Gameloft. Те се опитват да оптимизират своите игри, така че да не изцеждат прекалено бързо батерията на смартфоните. Това става с непрекъснатото обновяване на вече пуснатите заглавия, за да може те да са по-достъпни не само за повече смартфони, но и по-малко да натоварват хардуера. Което води до оптимизирането на консумацията на енергия.

Подобен пример е War Planet Online, която е разработена почти изцяло от Gameloft София – българското подразделение на френския разработчик. Известно време след пускането на играта на пазара, студиото я оптимизира допълнително, за да може тя да консумира по-малко от батерията на смартфоните, на които се играе. Gameloft София разполага с над 200 души персонал, сред които има програмисти, дизайнери, художници, специалисти по маркетинг и дори по гейм икономика. Българското студио отваря врати през 2004 г. и в момента е едно от най-реномираните във френската група.

Така че всичко опира до крехък баланс между производителност, натоварване на играта и софтуерната оптимизация, както на заглавието, така и на процесите, които се извършват в смартфона.

Свързани

Leave a Comment