post

От 17 януари в норвежката столица Осло се забранява движението на дизелови автомобили. Мярката се предприема в опит да се спре силното замърсяване на въздуха в града, съобщава БТА.

Забраната ще за няколко дни. Тя се отнася за общинските пътища, както и за големите национални шосета, пресичащи норвежката столица. Очаква се за този период от 2-3 дни атмосферните условия да се подобрят значително и да не се налага удължаване на забраната. Глобата при нарушение е 166 евро.

За пръв път Осло въвежда такава забрана, чийто принцип бе одобрен преди година. Макар да отделят по-малко въглероден диоксид, дизеловите двигатели изхвърлят повече азотен диоксид, мотивираха се при гласуването общинските съветници в норвежката столица.

Забраната предизвика остра реакция сред много от шофьорите. Те припомниха как преди години държавата ги насърчавала да си купуват именно автомобили с дизелови двигатели.

Франция също взе строги мерки в борбата със замърсения въздух. От днес всички моторни превозни средства на територията на Париж са задължени да се движат с ековинетки. Освен това беше забранено движението на автомобили, произведени преди 1997 г.

Миналата година Германия поиска от 2030 г. ЕС да забрани пускането в експлоатация на автомобили на бензин и дизел.

рента кар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *