Как да изберем най-добрите съдове за готвене?

Когато обзавеждаме един дом, първото нещо, което търсим са мебелите, уредите, гледаме за цветовете в стаите, търсим подови настилки. Но когато става дума за обзавеждане на кухнята, това, на което трябва да обърнем внимание са не само качествените и нискоенергийни уреди, но и добрите и най-важното, безопасни за нашето здраве съдове –  тенджери и тигани, чинии, касероли….

Днес на пазара може да намерим изключително разнообразие от съдове и аксесоари за готвене и често изборът се оказва много труден, да не кажем невъзможен. Почти няма марка, която да не ни предлага едва ли не чудесни резултати – готвене без мазнина, лесно почистване, дълъг живот.

Но истината е, че и през последните години на неръждаемите, алуминиевите и дори медните съдове се гледа с малко лошо око, защото се твърди, че оставят следи от химикали и метали в храната.

Една от основните разлики между отделните съдове е в тяхното дъно. Повечето тенджери и тигани имат многослойно дъно. То се състои от алуминиев лист, който стои между два слоя стомана. Така се гарантира добра топлопроводимост и равномерното разпределение на температурата.

Едно от местата, където може да намерите най-качествените и разнообразни като видове, форми и размери съдове е Synox. Tук гарантирано ще купите само най-добрите брандове, а резултатът в кухнята е гарантиран. Разгледайте разнообразието на съдове за готвене в Synox.org и сами ще се убедите в предимствата им.

И ако все пак се колебаете какви съдове да изберете, ето няколко от най-добрите. В следващите редове ще разгледаме техните предимства и недостатъци.

Как да изберем съдове за готвене

Има толкова много видове съдове за готвене, че когато търсите пред вас възникват един куп въпроси. Когато избирате тип съдове за готвене, стеснете избора, като си задавате следните въпроси:

Как трябва да го чистя?

Кухненският съд трябва да се почиства старателно всеки път, за да се избегне натрупването на бактерии и да се намали рискът от зараза, пренасяна от храната. Дори и „най-безопасните“ съдове за готвене в света могат да ви разболеят, ако не са почистени правилно.

Ще издържи ли на ежедневна употреба?

Не винаги сме в състояние да инвестираме във висококачествени, трайни съдове за готвене и в това няма нищо лошо. Понякога всичко, от което се нуждате са просто няколко тенджери  и тигани на достъпни цени. Дали обаче ежедневната им експлоатация няма да ви струва в крайна сметка повече? Затова се консултирайте дали не е по-разумно да инвестирате малко повече, но за сметка на по-дълъг живот и устойчивост. 

Има ли риск за здравето ни, ако използваме определени съдове?

Това е големият въпрос и може да намерите всякакви мнения и коментари. Ако едни имат чувствителност към никел, за други „по-безопасни“ варианти за готвене са неръждаема стомана и мед.

За хора, които имат здравословно състояние, наречено хемохроматоза, чугунът не е добър вариант, тъй като допълнителното желязо, което добавя към храната, може да доведе до твърде големи количества в тялото им.

Дали тези съдове са произведени по етичен или „зелен“ начин?

Тенджерите могат да бъдат значителна опасност за  околната среда, както поради начина, по който са произведени, така и поради факта, че мнозина не издържат добре и се равняват на неразградими боклуци след няколко употреби.

Затова, ако сте загрижени за околната среда, изберете такива, които да са устойчиви и да са рециклируеми или разградими.

И така ето няколко материала и неговите предимства на кратко

Алуминий – това е доста лек метал, който бързо отвежда топлината, лесен е за почистване и е евтин. Все пак имайте предвид, че може попадне в храната ви.

Неръждаема стомана – тя е метална сплав, която обикновено съдържа желязо, хром и никел. Нарича се “неръждаема”, тъй като е устойчива на ръжда и корозия, което я прави чудесен материал за готвене. При тях топлината се разпределя равномерно по повърхността.

Керамични съдове – в по-голямата си част не са чиста керамика, а са изработени от метал и покрити с незалепващ материал (често силикон), който има керамична основа. Керамичните съдове за готвене трябва да се почистват на ръка и се смятат за по-„еко”.

Чугун – те са фаворит за много готвачи поради своята трайност. Чугунените при правилна експлоатация те са буквално вечни и придават на храната отчетлив вкус, който другите видове тенджери и тигани не могат да постигнат.

Свързани

Leave a Comment