Shell отваря първият си LNG обект в Полша


Първият търговски обект на Shell за зареждане на камиони с втечнен природен газ (LNG) отвори врати в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в югозападна Полша. Откриването на комплекса е още една стъпка, която компанията предприема за постигането на целта си за декарбонизиране на транспорта в Европа. Станцията край Вроцлав е един от 39-те LNG обекта на Shell, които в момента се изграждат в рамките на проекта BioLNG EuroNet Consortium. Той обединява основни играчи в сектора да създадат LNG коридор за камиони, които се движат на синьо гориво, простиращ се от Испания до Полша. В рамките на тази инициатива в Полша ще бъдат изградени 8 комплекса за втечнен природен газ.

Амбицията на Shell е бизнесът ѝ да бъде с нулеви нетни емисии до 2050, или дори в по-кратък срок, в унисон с нуждите на обществото и клиентите. Като част от това, компанията инвестира в нисковъглеродни горива, включително природен газ.

„Щастлив съм, че откриваме нашия първи LNG обект в Полша, който позволява на клиентите ни да карат камионите си на нисковъглероден втечнен природен газ. Проучванията потвърждават, че LNG може да допринесе за намаляване на местните емисии на отработени газове и на емисиите на парникови газове в глобален мащаб. Това може да доведе до подобряване на качеството на въздуха в нашите градове. В бъдеще газът ще бъде своеобразен партньор на възобновяемите енергийни източници при осигуряването на енергия и ще е от съществено значение за задоволяване на нарастващото търсене на енергия. Нещо повече, развитието на LNG може да допринесе значително за подобряването на конкурентоспособността на полския тежкотоварен сектор, а и на цялата полска икономика, тъй като страната запазва позицията си на абсолютен лидер в автомобилния транспорт в Европа“, каза Пьотр Дживок, изпълнителен директор на Shell Полша.

Първият обект за втечнен природен газ на Shell в Полша се намира в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в района на ключовия полски транспортен и логистичен хъб по важен европейски транспортен коридор, близо до магистрали A4 и S8. Комплексът е с капацитет 31,5 тона газ и така могат да се зареждат между 120 и 150 камиона дневно. Той също така предлага богата гама от други продукти и услуги, както и всички необходими удобства за шофьорите, включително паркинг за камиони и душове.

Новооткритият полски обект е 21-вата станция за LNG на Shell в Европа. Останалите са разположени в Белгия, Франция, Турция, Холандия, Испания и Германия. В момента в Полша има над 20 компании, които разполагат с Shell LNG карти и могат да зареждат автопарковете си с втечнен природен газ на всички станции на компанията в Европа.

Планира се следващите LNG обекти в Полша да бъдат построени в Швиецко и Познан, а в последствие и на други локации.

Къде стои България?

Използването на LNG за транспорта тепърва навлиза в България. Необходима е съответната регулаторна рамка и по-значими допълнителни държавни стимули към вече въведеното намаление от 50% на българските пътни такси за камиони на втечнен природен газ. Това ще позволи на страната ни да бъде включена в картата на транспортните коридори за LNG за превозвачи, решили да се възползват от предимствата на това гориво за тежкотоварния транспорт. В момента няколко български превозвача са част от глобалната декарбонизация, като използват горивна карта Shell LNG и зареждат втечнен природен газ от обекти Shell извън България, разположени в Европа.

Предимствата на LNG за тежкотоварни превози

Очаква се нарастващото търсене на енергия за транспорта да продължи. Понастоящем секторът е отговорен за около една четвърт от глобалните емисии на въглероден диоксид[1]. Затова е необходимо по-широко прилагане на по-чисти енергийни източници за тежкотоварния транспорт. В момента LNG е най-чистата алтернатива на дизела в тежкотоварните превози. Развитието на втечнен природен газ може да допринесе за намаляването на емисиите на парникови газове през целия жизнен цикъл на тежкотоварните камиони (well-to-wheel) с до 22% в сравнение с конвенционалния дизел[2] днес. Междувременно Shell работи активно върху усъвършенстването на веригата на доставки за био LNG, за да намали още повече тези емисии.

Превозните средства, които се движат с втечнен природен газ, също могат да се захранват и от биометан. Той е химически и физически идентичен с метана в природния газ и с този, произведен от органични отпадъци. Биометанът може да се използва директно за LNG камиони. Той предлага значителни предимства на автопарковете, следващи модела hub-and-spoke (система от връзки, чиято подредба наподобява гума със спици – съществува един хъб, от който се изпращат доставки до по-малки локации и целият трафик минава по „спиците“), и с инфраструктура за зареждане на гориво в близост до производствени бази на биометан.

Друго важно предимство е, че двигателите, които работят с втечнен природен газ, спомагат за намаляване на шума с близо 50% в сравнение с тежкотоварните дизелови двигатели. По този начин се подобряват условията за шофьорите и се оптимизира използването на автопарка в зони с ниско шумово замърсяване[3]. Заради по-ниските нива на шума LNG камионите са изключително подходящи за доставки до магазини в жилищни райони извън пиковите часове – рано сутрин или късно вечер.


[1] https://www.iea.org/reports/tracking-transport-2020

[2] Намаляването на емисиите на парникови газове през целия жизнен цикъл на тежкотоварни камиони (well-to-wheel) се базира на настоящите стандарти ISO 9001 за анализ и стойностите на емисиите на Американската агенция за околна среда и на модела GREET (емисии парникови газове, регулирани емисии и употреба на енергия в транспорта). „Емисии парникови газове“ включва CO2, метан и N2O.

[3]https://www.nationaallngplatform.nl/lng-en-transport/

Свързани

Leave a Comment