Белият интериор – винаги на мода

Обзавеждане за дома в бяло

Обзавеждането на дома в бяло има повече плюсове, отколкото петънцата, които може би ще се появят

Белият цвят е чист като булчинска рокля и луксозен като яхта. Затова винаги е на мода. Любовта към снежнобелия интериор датира от 20-те години и днес е по-актуална от всякога. Белите стени, мебели и аксесоари внасят в дома това, от което имаме най-голяма нужда: празничност.

Защо бяло?

Отговорът е лесен. Защото бялото има страхотни качества: неутралност, способност да разширява пространството и е фон за ярки акценти.

Плюсове и минуси

Белият цвят е пълен със символика – чистота и невинност, разкош и богатство, мир и добра воля, благородство. Той е идеална основа за всички цветове и оттенъци, в зависимост от нюанса може да изглежда и хладен, и топъл. Главният минус на бялото е, че и най-малкото петънце личи отдалече.

Но плюсовете са повече:

Подхожда за всеки интериорен стил – от класика до хайтек

Визуално увеличава пространството, затова е идеален за малки помещения

Отразява слънчевите лъчи, т.е. внася светлина в пространството

Не излиза от мода

Съчетава се с всякакви материали и текстури

Оттенъци

Белият цвят има стотици оттенъци, така че трябва да изберете най-подходящия и да внимавате осветлението, за да не се получи „болничен“ интериор.

Меките оттенъци – слонова кост и кремаво се съчетават с неутрални цветове и повърхности. Слоновата кост е перфектна за комбинация с лен, кожа, избеляло дърво, камък. Кремавият цвят се използва в ретро-комбинации с тъмно дърво и камък. Хладният оттенък – снежно бяло, е много рязък и пренасищането с него предизвиква чувство за стерилност. За да създадете хладен и елегантен интериор, използвайте съчетания от бяло и сребристо.

Черно-бялата комбинация предизвиква асоциация с шахматна дъска, затова подхожда повече за галерии и офиси. Но ако искате да създадете интериор в стил „Алиса в страната на чудесата“, може да използвате повече текстил – одеала, завеси, килими, и живи растения, за да вдъхнете жизнерадост.

За свеж и динамичен интериор заложете на ярки акценти – картини, пана, декоративни възглавнички в ярко червено, слънчево жълто и наситено зелено, които ще контрастират на белия фон, привличайки вниманието. Този прийом позволява да се създадат сочни етнически интериори.

Белият цвят създава уникален ефект на въздушност и лекота, повишава настроението и радва очите. Открийте своя вариант за интериора и домът ви ще бъде неповторим. Като приказка.

Свързани

Leave a Comment