Ежедневни предмети, създадени от НАСА

Когато стане въпрос за НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство), наред с космическите програми и сложни разработки, повечето хора си представят хора, работещи в зали, пълни с лабораторно оборудване, колби и сложни апаратури. Е, може би има някаква доза истина в това, но всъщност тази организация е оказала по-голямо влияние върху живота ви, отколкото се смята. Докато тяхната мисия е космическото пътуване, някои от техните изобретения са се вплели в ежедневието ни на Земята. Факт е, че има толкова много въпроси без отговор за Вселената, които от НАСА знаят, но е и толкова вярно, че в дома на всеки има по малка частица от техните изобретения.

Ето няколко такива:

Мемори пяна

Това нещо в матрака, което прави спането безкрайно по-удобно, защото се нагажда по тялото, е мемори пяна, която е разработена от НАСА през 1987 г. Първоначално тя е създадена от изследователи на космическите програми, търсещи начин да поддържат своите пилоти по-леки по време на полети.

Цифрови сензори за изображения

НАСА е тази, която интегрира цифрови сензори за изображения в камерата на смартфона, GoPro и DSLR,. В средата на 90-те години в лабораторията за реактивно задвижване в Пасадена, Калифорния, учените откриват технология за изграждане на сензори, които използват по-малко мощност и са по-лесни за масово производство, помагайки да се въведе в света на цифровата фотография.

Прецизен GPS

Имаше времена, когато GPS не беше толкова прецизен при намиране на местоположението. От средата на 90-те години персоналът на Jet Propulsion Lab започва да разработва прецизен GPS софтуер, който може да коригира тези грешки, който не само са в помощ на пилотите и моряците, но и на телефоните, автомобилите и дори на селскостопанско оборудване.

LED светлини

Тези крушки имат за цел да повишат бдителността през деня и да се контролират към затъмняване, когато човек иска да почива. През 2015 г. Националната програма за космически биомедицински изследвания възлага на екип да създаде прототип и

установява, че различните цветове – или дължини на вълните – на светлината могат да помогнат на хората да останат нащрек или да им помогне да заспят.

По-здравословна храна за бебета

Докато разработват заместители на хранене за астронавти, пътуващи до Марс, изследователите се натъкват на форма на омега-3 мастни киселини, които преди са се намирали само в кърмата. Те са жизненоважни за развитието на бебето. Сега мазнините се добавят към над 90 процента от адаптираните храни за кърмачета на пазара.

Свързани

Leave a Comment