Акция на „Грийнпийс“ – Президентът подарява соларни панели за Коледа

  • Соларният панел за Народното събрание бе приет от депутата Александър Дунчев
     
  • По изчисления на „Грийнпийс“ – България след три години президентството ще получава на практика безплатен ток
     
  • В началото на декември „Грийнпийс“ – България внесе предложения за облекчение на процедурите при монтаж на соларни системи за собствени нужди на гражданите

 

Президентът участва в необичайна коледна инициатива – подаряване на соларни панели на български министерства и административни сгради. Целта на кампанията бе повече институции да имат достъп до безплатна слънчева енергия и да намалят сметките си за електричество. Държавният глава лично посети няколко от ведомствата, настоявайки сам да се включи в монтажа на системата.

Събитието, проведено в навечерието на празниците, беше всъщност акция на „Грийнпийс“ – България, а в образа на президента се въплъти актьорът Благой Ангелов. Заедно с активисти на организацията той посети Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на труда и социалната политика, както и Министерството на регионалното развитие, за да предложи символичен коледен подарък от името на държавния глава – соларен панел.

Въпреки добронамереното предложение се оказва, че повечето институции упорито избягват енергийната си независимост дори ако я получат като символичен подарък. Нито един министър не прие панела лично, а някои, като енергийния министър Росен Христов, дори избягаха от среща с активистите. Куриозен е случаят и пред Народното събрание – екипът бе изгонен, а снимките бяха забранени. Предложението обаче бе оценено от народния представител Александър Дунчев, който прие соларния панел и го подари на институцията. От парламентарната трибуна той обяви, че сградата има потенциал да произвежда енергия за собствени нужди и това е първата стъпка към нейната енергийна независимост.

 

Повод за акцията на „Грийнпийс“ бе наскоро обявената от президентството обществена поръчка за фотоволтаична система за собствени нужди. От поръчката става ясно, че тя ще е с мощност 90 кВт, а заделеният бюджет е 166 хил. лв. без ДДС. Изчисленията на активистите показват, че при сегашните цени на пазара инвестицията ще се изплати за малко повече от три години, а полезният живот на панелите е 25 години. Това означава, че след три години институцията ще получава на практика безплатен ток.

„Соларна система на покрива на президентството е отличен пример за това как държавните институции могат ефективно да намалят разходите си за енергия чрез ВЕИ мощности, да си осигурят независимост и същевременно да допринесат за прехода към въглеродна неутралност и здравословна градска среда с много по-чист въздух. За съжаление, въпреки че системата може да произвежда повече от необходимото, президентството няма да може да отдава излишната енергия на други административни сгради или на енергийно бедни домакинства, защото държавата не е предвидила необходимите законови промени за това“, коментира Балин Балинов, координатор на кампанията „Енергийни решения“ в „Грийнпийс“ – България.

Според активистите обществената поръчка е и пример за това как институциите могат да работят бързо и ефективно, когато това е изгодно. Фотоволтаичната система на президентството вече има издадено разрешение за строеж от главния архитект на Столична община Здравко Здравков и изграждането ѝ може да започне веднага след избора на изпълнител. За обикновените граждани обаче процедурата за монтаж на фотоволтаици за собствени нужди е тромава, като получаването на всички необходими документи отнема близо година. Това може да се промени при добра воля от страна на депутатите в парламента. „Грийнпийс“ – България вече внесе предложения за облекчение на процедурите, които се очаква да бъдат разгледани от енергийната комисия и гласувани от народните избраници. Ако това се случи в разумен срок, още следващата зима редица обществени сгради могат да имат соларни системи, които да произвеждат електричество за собствени нужди, а излишъка да даряват на енергийно бедни домакинства.

Свързани

Leave a Comment