Потенциална инвестиция за 1 млрд. евро ще създаде нови работни места в Монтана и региона

Германски инвеститор обяви своя интерес в изграждането в България на най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа

„Проучваме възможността за изграждането на най-големия плаващ фотоволтаичен парк в Европа – на язовир Огоста“. Това заяви Крум Василев, управляващ партньор в Profine Energy за България, в специално интервю пред вестник „24 часа“. Той добави, че към момента язовирът не носи никаква икономическа полза, а потенциалната инвестиция ще създаде нови бизнес възможности и работни места в региона на Монтана.

Плаващите соларни панели доказано имат повече предимства пред наземните фотоволтаици. На първо място, те не заемат земеделска земя, която ще става все по-ценна за страната ни и света като цяло. Също така плаващите фотоволтаични паркове намаляват значително загубите от водни изпарения, като същевременно са по-ефективни заради охлаждащите свойства на водата. И не на последно място, ограничават вредния цъфтеж на водораслите, опазвайки аквакултурата в язовира.

На пресконференция в началото на месец март германската компания Profine Energy представи пред медиите намерението си да извърши проучвания и подробна технико-икономическа експертиза за изграждането на плаващ фотоволтаичен парк на язовир Огоста. Компанията тепърва предстои да вземе решение дали би участвала в евентуален бъдещ търг, ако такъв бъде обявен.

Потенциалната инвестиция може да достигне до 1 млрд. евро в област Монтана. Тя би включвала освен плаваща соларна централа и ремонт на язовирната стена. Тя се нуждае от спешен основен ремонт и укрепване, за които държавата няма нужните средства. През последните години жителите и управата на град Монтана съвсем резонно са притеснени от състоянието ѝ, тъй като тя е разположена над самия град.

Подобна инвестиция е огромна възможност за Северозападна България. По думите на др Петер Мрозик, собственик и главен изпълнителен директор на Profine Energy, проектът ще включва и съпътстващите го индустриални производства, инфраструктура, както и социални проекти в общината. Част от инвестиционния план е свързан с изграждането на завод за плаващи компоненти в град Монтана. Тази инвестиция в производствени мощности би възлязла на над 50 милиона лева и потенциално би разкрила стотици работни места с постоянна заетост.

Компанията вече заяви, че ще използва изцяло местни вериги за доставка и подизпълнители, съчетавайки ги с германско ноу-хау. Изпълнението на подобен проект от такъв ранг ще създаде хиляди работни места. Освен ангажирани с ремонта на язовира, изграждането на плаващия соларен парк и промишленото производство, потенциалната инвестиция ще разкрие квалифицирани работни места с научно-техническа и инженерна насоченост.

„Зеленият преход, намаляването на вредните емисии и дългосрочният растеж на българската икономика са силно зависими от развитието на устойчив, стабилен и независим енергиен сектор. България има всички предпоставки да бъде енергиен хъб за региона. Силно се надявам, че ще успеем да се възползваме както от природните дадености, така и от възможностите, които членството ни в ЕС предоставя“, добави Крум Василев.

Свързани

Leave a Comment