Първото образователно еко риалити в България „Превключи на зелено“ привлече десетки участници

Организаторите от „ЕнЕфект“ запознаха посетителите с основните принципи на нулевоенергийните сгради

Между 21 и 23 април в София се проведе иновативното еко образователно събитие „Превключи на зелено“. Основен организатор на инициативата е Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, а официалното откриване бе направено от инж. Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“.

„Нормативите в областта на енергийната ефективност са доста динамични и се развиват постоянно винаги в посока към повишаване на изискванията. В строителния норматив вече влезе изискването всички новопроектирани сгради от догодина да бъдат сгради с близко до нулево потребление на енергия, което пък ще бъде чудесно и за техните обитатели“, сподели инж. Ивайло Алексиев. „В Европейската комисия се дискутира поредната редакция на директивата, която дефинира изискванията за нулевоемисионни сгради – т.е. това е следващото ниво на екологичност и енергийна ефективност“, допълни още той и обобщи, че „най-добрата подготовка за справянето с всякакви бъдещи енергийни кризи е висока енергийна ефективност с възобновяеми източници.“

В чест на Деня на Земята десетки посетители на Sofia Ring Mall взеха участие в образователното събитие, водени от любопитството към иновационните технологии, решения и продукти, нужни за създаването на Къщата на бъдещето. Те участваха в демонстрации на методи за постигане на енергийна ефективност в домовете и сградите, получиха индивидуални консултации от специалисти, а за най-малките имаше атрактивни игри с образователна насоченост.

„Целта на събитието е да бъдат показани реалните примери за постигането на максимални равнища на енергийна ефективност, които хората да видят на практика. Това е първото такова нетрадиционно събитие, насочено изцяло към непрофесионалисти, и сме щастливи от положителното внимание и висок интерес към него“, сподели Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“.

По време на „Превключи на зелено“ посетителите имаха възможност да видят и първата нулевоенергийна каравана в България, създадена от „ЕнЕфект“ и част от инициативата The NZEB Roadshow. През трите дни експертите от Центъра за енергийна ефективност арх. Ралица Йорданова и инж. Александър Станков проведоха и образователни семинари, свързани с основните принципи на нулевоенергийните сгради и най-важните параметри за комфорт и микроклимат в домовете.

Първото издание на „Превключи на зелено“ се проведе в партньорство със Sofia Ring Mall, Passive House shop, LG, Shareascoot.bg, Knauf Insulation.

Свързани

Leave a Comment