Интересът към малкия модулен реактор AP300 и технологията AP1000 на Westinghouse расте в Европа, Словакия започва преговори за внедряването им

Меморандуми за разбирателство ще установяват рамката за следващите стъпки по отношение на техническите и търговските аспекти на проектите 

 

Westinghouse Electric наскоро обяви подписването на меморандуми за разбирателство със словашката държавна ядрена компания JAVYS за потенциалното изграждане на реактори с технологията AP1000 и малки модулни реактори AP300. 

Словакия е в процес на оценка на възможностите за нови ядрени мощности с най-модерната и усъвършенствана технология за реактори от поколение III+ на Westinghouse. Меморандумите за разбирателство, подписани днес, ще очертаят рамката на сътрудничество между двете страни, следвайки подробни технически планове и планове за развитие, докато проучват следващите стъпки за внедряване на доказаните реакторни технологии в Словакия.

„Посолството на САЩ в Братислава е щастливо, че Westinghouse и JAVYS подписаха тези два меморандума за разбирателство, изграждайки основата за по-тясно търговско сътрудничество между двете компании в сектора на гражданската ядрена енергия. Това представлява още един крайъгълен камък в съвместните усилия на правителствата на САЩ и Словашката република за постигане на енергийна сигурност и устойчивост в Словакия с ориентиран към бъдещето фокус върху технологии от световна класа“, каза Гаутам Рана, посланик на САЩ в Словакия.

„Имаме богат опит с Westinghouse, тъй като отдавна си сътрудничим по конкретни проекти, свързани с извеждането от експлоатация на атомни електроцентрали в Ясловске Бохунице. Освен това Westinghouse участва и допринася за процесите на диверсификация на свежото ядрено гориво за реактори в Словакия, като по този начин представлява, от наша гледна точка, компания, която покрива целия ядрен цикъл“, каза Павол Щулер, председател на борда и главен изпълнителен директор на JAVYS.

„Словакия е страна, която разбира добре предимствата на ядрената енергия и ние сме много развълнувани да работим с екипа на JAVYS, за да осигурим тяхното енергийно бъдеще с нашите напреднали, доказани технологии за реактори AP1000 и AP300“, каза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в Westinghouse. 

Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ в АЕЦ „Vogtle“ един енергоблок с технологията AP1000 наскоро започна да произвежда енергия за мрежата, като междувременно тече подготовка за първоначално зареждане с гориво на втори енергоблок. Изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, като в момента там се изграждат шест нови реактора със същата технология. Наскоро Полша също избра технологията AP1000 за своята ядрена програма, докато други девет реактора с тази технология се планира да бъдат изградени за Украйна. България планира да изгради ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като технологията е обект на интерес от страна на много електроцентрали в страни от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените щати.

Westinghouse пусна през май малкия модулен реактор AP300, едноконтурен реактор с вода под налягане с мощност 300 MWe, базиран на доказаната, лицензирана технология AP1000. AP300 SMR е единственият малък модулен реактор, базиран на технология, използваща модулен дизайн и иновативни методи за строителство на ядрени блокове. Westinghouse се стреми към сертифициране на дизайна за AP300 SMR до 2027 г. и начало на строителството до 2030 г. Първият работещ енергоблок ще бъде факт през 2033 г.

Свързани

Leave a Comment