post

Westinghouse, Southern Nuclear Company, Georgia Power и партньори са в основата на изключителния успех на проекта

 

На 31 юли 2023 г. в атомната електроцентрала „Vogtle“ на Southern Nuclear беше пуснат в търговска експлоатация първият ядрен реактор в САЩ с най-съвременната технология AP1000 от поколение III+ на Westinghouse. Westinghouse поздравява екипите на Southern Nuclear, Georgia Power и партньорите в проекта за пускането в търговска експлоатация на 3-ти енергоблок. 

Това историческо постижение бележи началото на нова ера в производството на чиста и достъпна ядрена електроенергия в САЩ, чрез използването на най-модерната технология за ядрени реактори, налична днес на световния пазар. Ядрените блоковете с технологията AP1000 в АЕЦ „Vogtle“ са първите проекти за изграждане на нови ядрени мощности, завършени през последните над 30 години в САЩ.

В момента 4-ти енергоблок на АЕЦ „Vogtle“, след завършването за рекордно кратък срок на горещите функционални изпитания, се подготвя за първоначално зареждане със свежо ядрено гориво, като пускането му в крайна, търговската експлоатация се очаква през последното тримесечие на тази година или в началото на следващата година. 

„Можем да изграждаме нови ядрени мощности в САЩ и трябва да продължим да строим нови ядрени мощности в САЩ“, каза Патрик Фрагман, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse. „Научените уроци и опитът, натрупан по време на изграждането на тези нови ядрени блокове в АЕЦ „Vogtle“, както и компетенциите и уменията, които създадохме с изграждането на веригата ни за доставки, са стабилна основа за това, чрез изграждането на нови ядрени мощности, Westinghouse да участва в постигането на целите, свързани с ограничаване на климатичните промени и осигуряването на енергийната ни сигурност.“

Доказаната технология AP1000 на Westinghouse, използваща модулен дизайн и иновативни методи за строителство на ядрени блокове, наистина предлага предимствата и опита от вече внедрени в крайна търговска експлоатация няколко енергоблока в глобален мащаб и от напълно изградената верига за доставки. До края на настоящето десетилетие 12 енергоблока с технологията AP1000 ще бъдат пуснати в търговска експлоатация по целия свят. Тези фактори значително подобряват икономическите показатели и намаляват рисковете в графика за изграждане на нови ядрени мощности за бъдещите клиенти, както в САЩ, така и в чужбина. Екипът на „Vogtle“ демонстрира значително подобрение в ефективността на изграждането на 4-ти енергоблок, използвайки опита, натрупан от изграждането на 3-ти енергоблок.

„Ние сме благодарни на Southern Company, че се довериха на Westinghouse и нашата технология в това пътешествие“, допълни Фрагман. „Благодаря на всички, които допринесоха за успешното завършване на проекта за изграждане на блоковете в АЕЦ „Vogtle“, включително на всичките десетки хиляди експерти от техническите, инженерните и мениджърските отдели.“

Ядрените енергоблокове с технологията AP1000 в АЕЦ „Vogtle“, разположена близо до Уейнсбъро, Джорджия, САЩ, са реактори с вода под налягане от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкция и имат най-ниския въглероден отпечатък на един MWe. Изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 днес поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, а в момента се изграждат шест нови реактора със същата технология в Китай. Наскоро Полша също избра технологията AP1000 за своята ядрена програма, други девет реактора с тази технология се планира да бъдат изградени за Украйна, а през юни Westinghouse обяви, че България планира да изгради ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените щати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *