post

“АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” е избрала Hyundai Engineering за строител на 7-и и 8-и блок. Специална комисия е прегледала заявките на петте кандидати и е избрала корейската компания.

Следващият етап е започване на преговори с предпочетената компания за условията на евентуалния договор за изграждането на новите ядрени мощности в Козлодуй – цена, срокове, начин на финансиране и т.н. Ако се стигне до подписване, договорът ще е за “инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология AP 1000”.

От всички кандидати комисията е препоръчала само един – Hyundai Engineering & Construction – като отговарящ на всички условия (наличие на инженерно-технически и строителен опит и експертиза, на икономически и финансов капацитет и изрядна документация).

Експерти определят като не добра новина това, че ще се водят преговори само с един кандидат-строител. Зачестиха и критиките, че България не е направила конкурс за технологията, а директно е решила, че новите реактори ще са АР 1000 на “Уестингхаус”.

работни панталони

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *